Україна вшановує пам’ять Героїв Крут

У Львові запланували низку урочистостей.

Сьогодні, 29 січня, в укранці відзначають День пам’яті Героїв Крут. Історична битва відбулась 102 роки тому.

У Львові об 11.00 год. відбудуться офіційні рочисті заходи. На полі почесних поховань №67 Личаківського кладовища відбудеться покладання квітів до могили учасника бою під Крутами І. Лоського та панахида за полеглих у бою під Крутами.

Опісля – покладання квітів до могили учасника бою під Крутами А. Лазаренка на полі почесних поховань №9 Личаківського кладовища.

Також у центрі Львова, на площі Ринок, ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» проведе театралізоване військово-історичного дійства «Бій за станцію Крути». Постановки можна буде побачити на площі Ринок (біля входу в Ратушу) 29 січня та 2 лютого з 10.00 до 17.00 год.

Нагадаємо, 29 січня кілька сотень українських студентів, курсантів та гімназистів стримували наступ на Київ більшовицької армії, котра налічували за різними даними від 4000 до 6000 тисяч військових.

Протистояння відбулося на залізничній станції “Крути” за 130 кілометрів від Києва (зараз це територія Чернігівської області). Нерівний бій тривав 5 годин. Однак він дав час українській делегації укласти Берестейський мирний договір. Ця подія дозволила в майбутнього зберегти українську державність.