Українці частіше звертаються до омбудсмена з прав людини

За 11 місяців цього року до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини надійшла 61 тис.звернень. У 2020 році було на 38% менше. 

До Дня прав людини, який весь світ відзначає саме 10 грудня, про захист прав та інтересів громадян України розповіла Наталія Федорович, керівниця Секретаріату Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. 

За її словами, найпоширеніші скарги громадян, які надходять до омбудсменки  – щодо порушення права на звернення до органів влади та доступ до публічної інформації. Зі загальної кількості таких – 35% звернень. Це свідчить про те, що громадяни більше цікавляться своїми правами.

“Окрім того, збільшення кількості звернень говорить про  довіру до Інституції омбудсмена в Україні”, – сказала Наталія Федорович у програмі “Юридичні нюанси.”

  • 68% порушників прав людини – це посадові особи органів державної влади;
  • 22% – це посадові особи органів місцевого самоврядування;
  • 10% – працівники комунальних підприємств, ОСББ і житлово-обслуговуючих компаній. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини – найвища посадова особа в Україні, на яку покладається контроль за дотриманням законних прав та інтересів громадян. Такий Інститут існує в Україні з 1998 року. Зараз на цій посаді – Людмила Денисова. Як звернутися до омбудсменки можна дізнатися на сайті: ombudsman.gov.ua. 

Довідково: 10 грудня 1948 Генасамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Після того всі країни- члени ООН (зараз майже 200 країн) 10 грудня відзначають  Міжнародний день прав людини. З 2006 року ООН запровадила так званий “універсальний періодичний огляд”. Це звітування кожної країни про те, що зроблено для дотримання прав людини. Звіт відбувається кожних 5 років. Україна проходила таку процедуру у 2017 році. За підсумками наші державі надали 190 рекомендацій. 160 із них Україна прийняла до виконання.