Українці платитимуть за газ за фіксованим річним тарифом

Аби пом’якшити коливання на ринку газу, уряд хоче створити «річний газовий продукт» – фіксовану для всіх споживачів ціну на рік – максимум 6,99 грн за м³. Вона діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону. Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль Урядовому порталу.

Він також заявив, що восени 2020 року десятки тисяч українців вже підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,70 грн за метр³. За словами прем’єра, такий принцип вибору фіксованої ціни на місяць або рік діє у більшості країн Європи.

Шмигаль зазначив про зловживання компаній на ринку газу, у зв’язку з чим уряд і хоче встановити граничну ціну на блакитне паливо, щоб окремі компанії, які мають монопольне становище в областях, не завищували ціну та не здійснювали маніпуляцій із цінами в платіжках.

Нагадаємо, торік українські споживачі стали отримувати дві газові платіжки – окремо за газ як товар та за його транспортування. Постачанням та транспортуванням блакитного палива займаються різні компанії.

Вартість газу як товару, який продають населенню, тепер змінюється щомісяця, кожен постачальник встановлює свою ціну на нього. Вартість газу для українських побутових споживачів прив’язана до його вартості на європейських хабах, взимку вона збільшується, влітку – зменшується. Наразі на цьому ринку працюють понад 50 компаній.