Українців кличуть на колективний сеанс психотерапії – у формі кіно

24 січня у Львові презентували на широкому екрані, а вже з 29 січня буде можливість переглянути в онлайні документальну стрічку  “Хто ми? Психоаналіз українців”. Режисер фільму – Олександр Ткачук (Мамай). Про свою роботу він розповів у програмі «Інший погляд» з Ольгою Телипською. 

Значна увага у фільмі  “Хто ми? Психоаналіз українців” зосереджена на Голодоморі 1932-33 рр.,  “бо це одна із найбільших травм”. Також фахівці розповідають на чому був побудований Радянський Союз, як тоталітарна машина намагалася зрівняти кожну людину. Це все підтверджують історії людей. 

Героями фільму є українці з різних куточків нашої держави. Наприклад, бабуся з Харківської області, яка народилася через два роки після Голодомору. Вона знає про трагедію від своїх батьків, родичів, сусідів, адже у селі тоді вимерла третина населення. 

“Жінка спілкується українською мовою, все життя вчителювала. Тим не менш, вона розповідає, що плакала за Сталіном… Вона до зараз його вважає сильним лідером, який допоміг виграти війну”. 

Є таке поняття, як “синдром жертви”, – продовжує Олександр Ткачук, – стокгольмський синдром”, коли жертва виправдовує насильника. Дуже багато травм пережили українці, особливо в 20 столітті: дві війни, комуністичний режим, терор над людьми, голодомори, інші події, які “безумовно залишили свій слід в пам’яті людей і ця пам’ять жива”.

Щоб розвиватись і рухатись вперед українцям потрібно “перебороти” колективну травму. 

“Цей фільм – намагання зробити порядок в своїй голові. Якщо ми уявимо, що Україна, українці – це одна людина, то от вона йде на сеанс до психотерапевта, щоб зробити порядок в своїй голові, розібратися в минулому, аби почати жити якісніше”. 

Режисер наголошує, що в турі Україною, він не бажає глядачам приємного перегляду, бо кіно справді не таке. Але ми маємо це зробити,  “опрацювати наші травми”, щоб вийти на новий рівень суспільного та державного розвитку. 

На широкому екрані стрічку “Хто ми? Психоаналіз українців” ще покажуть у Краматорську та Одесі (27 і 28 січня, відповідно), а з 29 січня фільм буде доступний для перегляду онлайн. Дивитись можна на сайті https://www.htomy.online/. Зараз за цим посиланням доступний трейлер документалки.   


Фото: ФБ-сторінка Хто ми? Психоаналіз українців