Університет ім. Івана Франка святкує ювілей: 360 років

Цього року Львівський національний університет імені Івана Франка відзнає день Народження – 360 років від дня заснування. За цей час університет двічі був королівським, двічі цісарським, двічі радянським і ось вже 30 років є одним із найкращих закладів незалежної України. Але дещо залишається незмінним, каже Володимир Мельник, ректор університету.

«Львівський університет завжди був і є відкритий до світу. Тут завжди цінували творчих особистостей, які відстоюють принципи демократії і свободи; інтелектуально і наполегливо працюють, прагнуть осягнути закони світобудови, з’ясувати закономірності суспільного розвитку, сутність людини і її призначення у світі»

Розпочалася історія університету 1661 року, коли король Ян Казимир підписав наказ про перетворення єзуїтської колегії на університет. При цьому титул університету, не давав полякам жодних переваг перед українцями. Відтоді в університеті почали з’являтися відділи (сучасні факультети) та нові навчальні дисципліни. Але таким спорожнілим, як зараз, університет ще ніколи не був, каже Юрій Гудима, директор музею історії університету.

«Вже більше року я споглядаю спорожнілі коридори університету і дуже прикро, що пандемія внесла такі корективи у наше життя. Я, як музейник, як хранитель матеріальної спадщини університету, прихильник того, щоб сюди приходили люди і збагачувалися як інформаційно, так і духовно. Завдяки цифровим засобам ніколи не вдасться передати всієї палітри університетського світу, життя, справжнього людського спілкування»

Для святкування дня Народження університету Кабінет міністрів навіть створив організаційний комітет на чолі з міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом. Вони мають розробити і затвердити план заходів з підготовки та відзначення 360-річчя від дня заснування університету. Але чи вдасться це втілити у життя наразі невідомо через пандемію коронавірусу.