Увага: кліщі! Як вберегти себе та домашніх улюбленців

Лише за січень-лютий в Україні зафіксували 70 випадків хвороби Лайма, яка передається через укус кліща, в минулому році таких випадків було понад 2,5 тисячі.

Від початку року на Львівщині 40 людей звернулися до лікарні через укуси кліщів, з них в 11-тьох виявили хворобу Лайма. За температури вище 10 градусів тепла ці комахи стають особливо активними та небезпечними як для людей, так і для тварин. Кліщі присмоктуються до тіла непомітно і безболісно. Через це зазвичай виявляють їх на наступний день, або навіть пізніше. А мешкають вони всюди, де є зелені насадження. Тому навіть якщо ви не ходите на прогулянки в ліс або парк, не застраховані від укусів. Бо вони є навіть біля вашого під’їзду.

Вони живуть в абсолютно кожному місті, зокрема у Львові, у будь-яких зелених насадженнях: у траві, кущах. Важливо розуміти, що вони піднімаються знизу вверх і присмоктуються до відкритих частин тіла. Тому відкриті ноги, в’єтнамки або сандалі, в першу чергу забезпечують кліщам легкий доступ до вашого тіла

Ігор Антахович, директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру

Щоб уберегтися від укусів, на прогулянки варто одягати світлий одяг, зі щільної тканини, який закриває якомога більше частин тіла. Також не зайвим буде перед виходом на вулицю наносити репелент, а після повернення – оглядати себе і випирати одяг. Але якщо присмоктування кліща все ж відбулось – не лякайтесь. Вашу безпеку гарантує грамотне і вчасне його видалення.

Чим швидше ви виявите кліща і чим швидше видалите зі шкіри, тим менший ризик отримати інфекцію. Якщо комаха ще невеликого розміру, можете спробувати витягти його самостійно. Для цього є спеціальні лопатки, які можна купити в Інтернеті. Якщо такого інструменту під рукою немає – кліщу треба перекрити доступ кисню. Це можна зробити ваткою, змоченою олією або корвалолом. Нею накрити кліща і потримати так декілька хвилин. Переконавшись, що він відпустив клешні, можете його діставати.

Ігор Антахович, директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру

Ризик підхопити кліща після прогулянки мають і ваші домашні улюбленці. Є декілька варіантів як зарадити цьому: прищепити тварину у ветеринарному центрі, раз на 4 місяці давати спеціальні таблетки, вдягнути спеціальний нашийник або перед кожною прогулянкою застосовувати спреї, які відлякують кліщів. І, звісно, після кожної прогулянки оглядати улюбленця.

Не нехтуйте елементарними правилами безпеки і бережіть себе!

Дар’я Кучер


Теми: