В Україні День жалоби за загиблими на Харківщині військовослужбовцями

Президент Володимир Зеленський підписав указ про оголошення 26 вересня Дня жалоби в Україні  у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26 на Харківщині, що сталася у п’ятницю.

Учора внаслідок страшної трагедії – падіння літака Ан-26 біля Чугуєва – Україна втратила 26 своїх достойних синів. 25 загинули на місці і один – від опіків, несумісних із життям, у лікарні. Ще один перебуває на лікуванні. Молимося за його якнайшвидше одужання.

Ми втратили молодих хлопців-курсантів і досвідчених військових, у яких попереду було все життя і, впевнений, не одна бойова звитяга. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні фрази, щоб втішити батьків, дружин і діточок загиблих воїнів.

Уся країна сьогодні буде у скорботі разом з їхніми родинами. Я підписав указ про оголошення 26 вересня дня жалоби, – йдеться у повідомленні Володимира Зеленського.

Глава держави наголошує на необхідності оперативного з’ясування причин авіакатастрофи та проведення об’єктивного й неупередженого розслідування.

«Держава має забезпечити лікування постраждалого курсанта й надати компенсації тим, хто втратив близьких. Україна не забуває своїх героїв. Наполягаю на тому, щоб причини цієї авіакатастрофи були оперативно з’ясовані, а розслідування було об’єктивним і неупередженим», – повідомив глава держави.

Нагадаємо, Ввечері 25 вересня поблизу Чугуєва у Харківській області впав військовий літак АН-26 та одразу загорівся. На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – всього 27 людей.