В Україні з’явилася монета присвячена Львівській обсерваторії

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень, яка присвячена Астрономічній обсерваторії Львівського університету». Це одна із найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована у 1771 році. Саме з цією подією пов’язують початок розвитку астрономії у Львові. Цьогоріч установа відзначає 250-ий ювілей. Про це йдеться у програмі «Очі» на телеканалі «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ».

В обіг ввели пам’ятну монету, на якій зображена Львівська астрономічна обсерваторія.

Неосяжний космос у гаманці.🪐 👉В обіг ввели пам’ятну монету, на якій зображена Львівська астрономічна обсерваторія.

Опубліковано ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ Четвер, 11 лютого 2021 р.

На реверсі зображено історичні символи: обриси Львова XVIII століття, древній прилад кутомір і астронома – вченого у типовому для того часу вбранні.

«Ця вежа знаходилася поруч із костелом ієзуїтів, тепер гарнізонний храм Святих апостолів Петра і Павла, на виїзді з площі Підкови»,розповів директор Астрономічної обсерваторії Львівського національного університету імені Івана Франка Богдан Новосядлий.

На аверсі зображена – сучасна сторінка історії Львівської обсерваторії.

 «На аверсі монети зображений сучасний телескоп нашої астрономічної обсерваторії, який знаходиться на заміській станції спостережень. Це АЗТ-14, який був створений у 1961 році. Він до цього часу працюючий, нещодавно ми його модернізували і оснастили сучасною приймальною апаратурою», – додав Богдан Новосядлий.

Монету випустили тиражем 35 тисяч штук.