Вакцина проти “корони”: безпечна версія небезпечного вірусу

Згідно з Дорожньою картою вакцинації Міністерства охорони здоров’я, імунізація українців від коронавірусу пройде у 5 етапів та охопить більше половини населення країни.

24 лютого в Україну доставили першу партію вакцини проти коронавірусу. Це 600 тисяч доз вакцини, розробленої британсько-шведською компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом, яку випустили на базі індійського інституту Serum Institute. Першими щеплення отримали українські лікарі. Вакцина від AstraZeneca — це векторний тип вакцин.

“Що таке векторна вакцина? В середині нешкідливого для людини віруса  (використовується лише його оболонка), є ген, в якому закодована інформація про спайк білок. Це вакцина Astra Zeneca, вакцина інституту Гамалія”, пояснив імунолог, кандидат медичних наук Федір Лапій.

Більшість ліцензованих у світі вакцин використовують деактивовані тільця вірусів або їхні частинки. 

Доступно дію вакцини пояснює журналіст Science Джон Коен:

“Вакцина дає організму версію небезпечного вірусу, але ця версія є безпечною. Вона намагається розв’язати у вашому тілі удавану війну, яка змушує ваш організм вважати, що він інфікувався справжнім вірусом. Але насправді він не інфікований. Інша результативна стратегія – це взяти інформаційну РНК (іРНК), —  простий ген, і ввести його. Це види вакцин, які найбільше просунулися вперед. Усі вони вчать імунну систему бачити вірус і відповідати на нього”, – каже він.

За словами в.о. завідувача лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Бориса Донського  І Модерна, і Пфайзер – вакцини, які побудовані на принципово іншому типі. Вони містять в собі нуклеїнову кислоту, в якій закодована інформація щодо вірусу. Такий собі інформаційний меседж клітині, який має проінформувати організм людини та її імунну систему про те, яким є вірус, і що від нього чекати.

“Якщо ми будемо щеплювати людей із групи ризику вакциною, яка не має 100% ефективності, ми все одно врятуємо тисячі життів. Мати будь-яку ефективність – краще, ніж не мати жодної”, – каже медик.

Більше про це дивіться у сюжеті телеканалу Перший Західний.