Вакцина від Covid-19 на Львівщині: Кому? Коли? Скільки?

На Львівщині готуються до початку вакцинації населення від коронавірусу. Загалом передбачено 5 етапів вакцинації. Вони мають охопити все населення Львівщини, зокрема різні вікові групи. Відомо, що на першому етапі застосовуватимуть вакцину американського виробництва Pfizer. Зазначимо, що, зважаючи на те, що вакцина цього виробника має зберігатися за температури -70 °C, а на Львівщині немає необхідних умов для її зберігання, розробили наступний план. Спочатку вакцина буде поступати на центральні склади у Києві, далі, у замороженому вигляді, її відправлятимуть в області, там вона буде розморожуватися, і протягом 5 днів необхідно буде встигнути провести вакцинацію.

Кого вакцинуватимуть першими?

«Першими вакцинуватимуть тих, хто щодня контактує з хворими та має підвищений ризик інфікуватися. Це медичні працівники лікувальних закладів, які надають безпосередньо допомогу хворим на ковід; працівники лабораторій, які проводять дослідження зразків хворих на ковід; працівники екстреної медицини катастроф; і люди, які перебувають у спеціалізованих закладах, таких як геріатричні центри, будинки престарілих; і працівники цих закладів»

Олег Когут, заступник директора Львівського обласного лабораторного центру.

Коли розпочнеться вакцинація?

Дати проведення вакцинації на Львівщині на пряму залежать від того, коли Україна отримає вакцини. Конкретної інформації ще немає, але орієнтовно це буде наприкінці першого, на початку другого кварталу 2021 року, тобто у березні-квітні. Вакцинуватимуть людей за кошти державного бюджету і за допомогою програми рівного доступу до вакцини COVAX.

«Ця вакцина безкоштовна і, відповідно, у межах 5 етапів, її безкоштовно отримають практично усі категорії населення, усі вікові групи. Можливо, згодом, якщо приватні фірми зможуть закупити вакцини, їх можна буде придбати в аптеках, але наразі про це не йдеться. Держава гарантує достатню кількість вакцин для усіх етапів вакцинації. Примусової вакцинації не буде, але в даній ситуації треба добре задуматися, чи варто відмовлятися, маючи можливість отримати безкоштовну вакцину»

Олег Когут, заступник директора Львівського обласного лабораторного центру.

Скільки вакцин передбачено?

8 млн доз вакцин мають привезти в рамках програми COVAX – глобальної ініціативи, яка допомагає чесно розподіляти вакцини у світі. Крім того, 6 січня COVAX підтвердив готовність розглянути додаткову поставку ще 210 тис. доз вакцини Pfizer в Україну у разі, якщо країна буде відповідати встановленим критеріям. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов переконує, що Україна цим критеріям відповідає. Також, 1,913 млн доз вже у лютому має надійти від китайської компанії Sinovac Biotech. Окрім цього, у бюджет України на 2021 рік влада заклала 2,6 мільярда гривень на «проведення вакцинації населення» від коронавірусу.

Як відбуватиметься вакцинація?

По області вже визначили 14 мобільних бригад, які будуть проводити вакцинацію. Дані щодо кількості осіб, яких вакцинуватимуть у межах кожного наступного етапу, збиратимуть, і далі складатимуть поіменні списки усіх, хто погодився. Коли буде розроблена логістика, кожен колектив окремо повідомлятимуть про день, час та місце вакцинації.

Зазначимо, що, згідно останніх даних 52% українців не хочуть робити щеплення від коронавірусу, навіть якщо воно буде безкоштовним. Натомість ми закликаємо вас добре подумати, адже лише за умови набуття колективного імунітету ми зможемо побороти пандемію коронавірусу.

Дар’я Кучер