Вакцинація підлітків від COVID-19: чи можна змішувати різні препарати

Від коронавірусу у Львівській міській територіальній громаді вже вакцинували 248 дітей.

Дозвіл на вакцинацію підлітків Міністерство охорони здоров’я дало наприкінці жовтня. Та на практиці осіб віком 12-17 років вакцинують ще з липня, каже очільниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька.

«Це діти із супутніми важкими захворюваннями, а також діти, які виїжджають закордон на навчання чи міжнародні спортивні змагання, або виїжджають із родинами на постійне проживання».

Наразі вакцинація підлітків дозволена лише одним препаратом.

«Це Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Пройшли дослідження і вони довели безпеку та ефективність на 98%. Цим препаратом вакцинують дітей у США, Канаді, Австралії та в країнах Європи», – продовжила Леся Кобецька.

Згідно рекомендацій МОЗ ін’єкцію можна робити тим підліткам, які мають усі щеплення, що передбаченні національним календарем вакцинації. У разі дефіциту планових щеплень, вакцину від ковіду вводитимуть лише тим дітям, для яких є загроза тяжкого перенесення хвороби, нагадує медична директорка з материнства та дитинства 5-ї міської лікарні Львова Ірина Полюга.

«Це підлітковий вік, який фізіологічно має зниження загального імунітету, а тому шанси захворіти на важку форму коронавірусу серед дітей такого віку – великі. Навіть якщо вакциновані діти захворіють, хвороба протікатиме в легкій формі і без ускладнень».

Лікарка наголошує, що між плановим щеплення і вакциною від ковіду має пройти два тижні, водночас є винятки.

«Вакцинацію від грипу можна робити з будь-яким інтервалом або в один і той самий день із щепленням від коронавірусу. Що стосується екстрених щеплень, то якщо, наприклад, необхідно терміново вакцинувати дитину від правця чи сказу, то це щеплення також робиться з будь-яким інтервалом».

Дозування препарату для дітей – таке ж саме, як і для дорослих – 0,3 мг, інтервал – 21-28 діб.

Щоб вакцинувати дитину батькам обов’язково треба звернутися до сімейного лікаря.