Ціна важлива або коли при виборі подарунків не можна забувати про прожитковий мінімум

Все це стосується дарунків для держслужбовців. Про всі обмеження нагадав Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси”. 

Службовцям заборонено отримувати презент, вартість якого перевищує один прожитковий мінімум (2102 грн). Якщо така “приємність” однією особою (чи групою осіб) зроблена за рік неодноразово, тоді загальна вартість не може бути більшою ніж два прожиткові мінімуми (4 204 грн). 

Винятки – коли подарунок дарується близькою особою (чоловік, дружина, мати, батько, вітчим, мачуха, дочка, син). Але якщо вартість подарунка від близької особи перевищує 5 прожиткових мінімумів (10 510 грн), то такий подарунок обов’язково має бути відображений у щорічній декларації”. 

Також не декларуються подарунки, якщо це виграші, призи, премії або бонуси. 

Правила визначені у законі Про запобігання корупції (ст.23). За порушення норм передбачені штрафи у 1700 – 3 400 грн разом із конфіскацією подарованого. 

Плюс ще є податкові нюанси. З початку 2021 року не оподатковуються подарунки, вартість яких менша ніж 1500 грн. За дорогий подарунок можна сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір у розмірі 1,5%. Важливо від кого подарунок отриманий: від юридичної особи чи звичайної фізособи. Ці правила прописані у Податковому кодексі.