Велика реставрація на Львівщині: Костел всіх Святих у Годовиці

Костел всіх Святих у Годовиці. Мистецьке дітище львівського Мікеланджело Іоанна Пінзеля та українського архітектора з італійським корінням Бернарда МеритинА. Овальні бортики на балюстраді храму його візитівка. Сакральна пам’ятка 18-го століття нині – в жалюгідному стані. Про це йдеться у програмі «Очі» на телеканалі «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ».

Велика Реставрація на Львівщині. Чи встигаємо?

⚡️Велика Реставрація на Львівщині - це шанс залучити державні гроші, аби зберегти пам'ятки та перетворити їх на туристичні атракції! Та чи встигаємо?🤔 Детальніше 👇 Максим Козицький, Юрій Холод, Wolodymyr Telyuk ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА" #ВеликаРеставрація #Львівщина #культура #туризм

Опубліковано ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ Середа, 10 лютого 2021 р.

«Для України – це унікальний зразок барокового, рококового мистецтва. Архітектурний задум унікальний, через те що в даху був зроблений отвір, і світло потрапляло у вівтар згори, власне на розп’яття Христа», розповів доцент кафедри архітектури і реставрації НУ «Львівська політехніка» Юрій Дубик.

Після пожежі у 70-х рр. – обвалився дах. З радянських часів були декілька проектів, аби зберегти будівлю. Втім і досі храм – цеглина за цеглиною – руйнується. Хоча, попри все, збереглися розписи – руки художника Ролінського. Втім дослідити їх, а також кам’яну різьбу і цеглу ґрунтовно не можуть, бо ж навіть ходити тут – небезпечно.

Рятувати пам’ятку архітектури взялися торік 14 вересня. Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко анонсував старт масштабного проекту «Велика реставрація».

 «Це надзвичайно амбітна програма. Кошти, які ми сподіваємося – це 55 мільярдів упродовж найближчих чотирьох років. Очевидно, що такі замки як Підгорецький, Олеськів, Жовква потраплять і мусять потрапити до цього списку», – заявив Олександр Ткаченко.

 «Ми справді сподіваємося, що більше 25% коштів, які йдуть на цю програму – Великого будівництва в культурі – прийдуть на Львівщину», – додав очільник Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Це – шанс залучити державні гроші, аби зберегти пам’ятки і перетворити їх на туристичні атракції. 150 об’єктів історичного значення загалом в Україні. Два десятки в нашій області. Надію на нове життя отримали Тартаківський і Поморянський палаци, палац Гредлів, і – костел у Годовиці. Та минулого тижня цією заявою Юрій Холод охолодив радість.

 «Потрібно зібрати пакети документів на 24 об’єкти. Ми не встигаємо з охоронними договорами», – повідомив заступник очільниці Львівської обласної ради Юрій Холод.

Мовляв, перелік об’єктів є, а документи, які потрібні для участі в конкурсі, готові не повністю. По-перше, пам’ятки досі не передали з балансу відділу – якого вже не існує – на баланс нового управління Львівської обласної державної адміністрації. По-друге, немає витягів із державного реєстру.

«Третє, найважливіше, має бути охоронний договір. В будь-який момент, коли міністерство оголошує, що почали старт, після старту буде всього 30 днів. Якщо протягом цих тридцяти днів не буде надіслано повний пакет документів, то заявка може бути не прийнята, не розглянута комісією», – додав Юрій Холод.

З вересня до січня – минуло 5 місяців. Чому зволікають пояснюють у профільному департаменті – архітектури й містобудування Львівської облдержадміністрації.

«Немає правочинних документів, немає витягу з реєстру на нерухоме майно, немає витягів з державного земельного кадастру», – пояснила очільниця департаменту Олена Василько.

Втім, чи означає це, що на «Велику реставрацію» ми не встигаємо? Каже, що ні. Мовляв, сам конкурс – іще не стартував. Лише третього лютого в уряді оприлюднили план заходів. Тепер у березні мають сформувати експертну раду, яка й відбиратиме проекти. 

 «Я не думаю, що це буде раніше квітня місяця. Вони будуть приймати заявки, напевно, теж близько місяця. Кінцевий список відібраних проектів не сформується не раніше червня. Якщо ми приймемо програми обласні в лютому і там вже будуть стрічки, то ми зможемо фінансувати виготовлення правочинних документів, і інвентаризувати землю, мали би встигнути», – додала Олена Василько.

Чи встигнуть – перевіримо. Водночас не все залежить від чиновників. На реставрації від мінкульту мають шанс лише ті пам’ятки, які у власності держави. Палац у Тартакові, який у переліку 24 об’єктів – у концесії. Тому щодо нього точно ні.