Ворожіння на святвечір і хоча би ложка куті: різдвяні традиції у Кам’янському

Разом з Дарією Бурою, ведучою програм «Покоління сміливців» та «Люди» на радіо ПЕРШЕ, мандруємо на Різдво на Дніпропетровщину, у місто Кам’янське.

“Моє Різдво обмежувалось тільки нашою родиною. Дуже багато років, поки в родині всі були живі, ми з’їжджалися до батьків мого батька…Ми не в місті – в селі святкували”. 

Спогади з дитинства – це величезна кількість страв, які готувала татова сестра. “Ти приїжджаєш, а там все париться, вариться, крутяться голубці”. Серед традиційних святкових наїдків –  вареники, капуста, картопля, грибочка, риба. 

“Потім воно трохи модернізувалось, якісь салати поз’являлись. Бабушка завжди казала, що ті всі модні городські поприїжджали і понаготовлювали тут”. 

Кутя за святковим столом була обов’язковою. Готували її з пшениці, горішків, меду, маку. Починалась вечеря з куті і її треба було з’їсти хоча б ложку. А ще від Різдва і аж до Маланки дозволялось ворожити. 

“Мені завжди на Різдво хотілось поїхати додому, до батьків…. А на війні, коли їздили на свята до хлопців, то вони створювати якусь свою атмосферу і ти не думаєш сильно, що стріляють….

Світла хочеться побажати – не тільки на Різдво, а, взагалі, протягом року, щоб люди цінували один одного і дослухалися один до одного…” 

Фото: умовне

Читайте також:

Забути на день слово “мак” і не чистити часник: різдвяні традиції в Івано-Франківську

Разом з журналісткою телеканалу ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ Катериною Пилипів мандруємо на Різдво в Івано-Франківськ.  “Найбільше традицій зосереджено саме на святвечір. У моїй родині ми починаємо їсти