Вперше в Україні. У львівській лікарні пересадили серце дитині

Одразу дві унікальні для країни операції виконали у Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова. 13-річному хлопцеві пересадили серце, а 56-річному чоловікові – легені. 

Донором для врятованих пацієнтів став 54-річний чоловік, який помер від інсульту. 

Донорське серце отримав юнак Максим з Волині, у якого в липні раптово стався інсульт. Серце хлопця не справлялось, стан був критичним і рахунок ішов на дні. Трансплантацію серця провела команда Бориса Тодурова з Інституту серця спільно з львівським дитячим кардіохірургом Віталієм Петровим.

Перші в Україні легені пересадили львів’янину Віктору. Понад десять років він мав хронічну хворобу легень, останні чотири роки майже не виходив з квартири, адже був киснезалежним. Без нових легень прожив би не більше кількох місяців. Трансплантацію провези наші кардіохірурги Ігор Гуменний, Роман Домашич та торакальний хірург Юрій Король з допомогою польських колег.

“Трансплантація легень і трансплантація серця дітям відтепер можлива і в нашій країні. Це ще один величезний крок на шляху до трансплантаційної незалежності. Наші громадяни тепер не мусять їхати на таке лікування за кордон, це уже доступно в Україні.

Тепер потрібно зробити так, щоб цих операцій були сотні в рік і кожен українець, який потребує донорського органу, його отримав”, – написав у себе на Facebook головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук. 

Фото: Facebook