Як купувати так, щоб потім не викидати

За підрахунками ООН у 2019 році люди викинули 931 мільйон тонн їжі. Це дорівнює 17% всіх доступних харчових продуктів. Найбільше, 570 мільйонів тонн, продуктів люди викидають вдома. Середньостатистична українська родина щорічно викидає у середньому 76 кг їжі за рік. Це не лише провокує серйозні екологічні проблеми, адже харчові відходи спричиняють 8-10% викидів парникових газів, а й добряче б’є по наших кишенях.

Чому ми викидаємо стільки їжі?

Головна причина, через яку продукти опиняються на смітнику – відсутність планування покупок. Перш за все необхідно порахувати, скільки продуктів ваша родина використовуєте протягом тижня. А потім враховувати це, коли складаєте список покупок на тиждень. Також часто буває, що ми готуємо більше, ніж потрібно. Ці продукти потім можна використати в іншому вигляді, наприклад, смажену курку можна протушкувати з овочами, додати до салату чи піци. Але найважливіше – необхідно проаналізувати свій спосіб життя й харчування. Залежно від того, живете ви самі, з партнером чи із сім’єю, необхідно порахувати, скільки продуктів ви використовуєте протягом тижня. Для цього зверніть увагу, як швидко закінчуються ті чи інші, які ви з’їсти не встигаєте. Усе це варто записувати, а потім враховувати, коли складаєте список покупок на тиждень. При цьому важливо робити покупки саме раз на тиждень, а не ходити до супермаркету щовечора. Це допоможе планувати і витрачати менше.

«Аби менше викидати, необхідно у першу чергу планувати свої покупки і робити покупки лише згідно попередньо складеним списком. По-друге, перед походом у магазин необхідно перевірити запаси продуктів і спершу використовувати те, що вже є, а вже потім купувати щось нове. І по-третє, розумному споживанню сприяє складання меню на тиждень. Також ніколи не йдіть в магазин голодними. Під час покупок майте якщо не хороший настрій, то як мінімум нейтральний. Робіть час від часу ревізію своїх поличок, навіть найбільш дальніх, навіть підвалу і складайте список продуктів, зважаючи на те, що у вас ще є в наявності»

Діана Попфалуші, комунікаторка ГО «Нуль відходів Львів»

Як правильно купувати?

Деякі продукти псуються ще в супермаркетах і як результат, також опиняються на смітнику. Це стається через закінчення терміну придатності або непривабливий вигляд товару. Аби розв’язати цю проблему, супермаркети часто заохочують людей купувати продукти, які здаються непривабливими. Одним з яскравих прикладів є ініціатива одного з супермаркетів продавати самотні банани.

Також супермаркети часто роблять знижки на продукти, в яких збігає термін придатності, але ще є достатньо часу, щоб його спожити. Не бійтеся купувати такі продукти, особливо, якщо точно знаєте, що з’їсте їх найближчим часом.

«Якщо продукт не має чітких видимих ознак, того, що він зіпсутий, а термін придатності ще дозволяє його вживання не варто боятися його купувати. Але при цьому у меню на тиждень, споживання цього продукту треба поставити у пріоритеті. Це ж стосується і консервованих продуктів. Якщо вони зберігались 2 роки, а тепер протерміновані на дві доби, їх можна їсти. Але це стосується лише тих продуктів, які не мають ані видимих, ані жодних інших ознак псування»

Діана Попфалуші, комунікаторка ГО «Нуль відходів Львів»

Для того, щоб зменшити кількість викинутих у смітник продуктів, варто розуміти як правильно їх зберігати.

Як правильно зберігати продукти у холодильнику?

Для того, щоб продовжити продуктам життя, забудьте про існування поліетиленових пакетів. Якщо ви багато готуєте, їжу краще перекладати у скляний контейнер і щільно накривати кришкою, так довше зберігатиметься свіжість, а запахи не поширюватимуться на весь холодильник.

  • Щоб морква залишалася хрусткою, її потрібно помістити в контейнер із водою, попередньо відрізавши верхівку.
  • Авокадо швидше дозріє, якщо його покласти в паперовий пакет з яблуком або бананом. Якщо авокадо порізаний, серединку потрібно змастити лимонним соком, щоб вона не потемнішала.
  • Броколі варто обернути вологою тканиною й зберігати у відкритому контейнері в холодильнику.
  • Якщо ви плануєте з’їсти огірки найближчим часом, їх можна залишити в прохолодному місці. В інших випадках, краще загорнути у вологу бавовняну або лляну серветку.
  • Баклажани, навпаки, не люблять вологу. Їх краще зберігати у прохолодному сухому місці.
  • Помідори також не варто сильно охолоджувати.
  • Яблука можуть зберігатися без холодильника в картонній коробці.
  • Дрібні фрукти та ягоди краще складати у скляну посудину. Якщо планується заморожування, то їх краще вкладати рівномірно, одним шаром.
  • Персики можна зберігати в холодильнику, якщо тільки вони дозріли.
  • Полуницю найкраще зберігати в паперовому пакеті та обов’язково перевіряти на наявність вологи.
  • Хліб варто зберігати у вощанці. У неї можна загорнути сир.

Дар’я Кучер


Теми: