Як паркуватись у Львові і не платити штрафи

Юрист Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ розповів, як законно припаркувати своє авто у Львові та не отримати згодом штраф. А якщо й отримати, то добре розібратися, чи дійсно його варто сплачувати.

Залишити машину у центрі Львова – челендж непростий. Мабуть, кожен досвідчений водій знає, як складно іноді це зробити та скільки кіл доводиться “намотати”, аби зрештою знайти вільне місце. І незважаючи на це, згодом все одно можна отримати на лобовому склі “лист щастя” із проханням оплатити штраф за порушення правил паркування.

Ярослав Жукровський радить не засмучуватися. Якщо ви, наприклад, працюєте у центрі міста щодня, а платна стоянка – дороге задоволення, то просто приїжджайте у місто якомога швидше.

“На кожній парковці є такі місці, між синіми смугами – вони безкоштовні, хоча про них мало хто знає. Паркуєте автомобіль між цими лініями і йдете у справах”, – каже юрист.

Часто ж буває так, що людина готова платити за стоянку автомобіля. Проте точного часу, на скільки його залишає, передбачити не може. Скажімо, ви планували повернутись за 2 години і саме такий час оплатили у паркоматі. Але повернулись через 2 години 15 хвилин… І отримали штраф.

У такому випадку Ярослав Жукровський каже не хвилюватися. Навіть якщо інспектори паркування залишили вам “послання”:

“Відповідно до правил паркування ви маєте доплатити лише протермінований час. І аж ніяк не штраф. Хоча львівські інспектори воліють про це не говорити”.

Варто також подивитися на повідомлення, яке вам залишили. Якщо там вказано саме слово “повідомлення”, а зазвичай так і є, то воно має лише інформаційний характер. І жодним чином не може змусити вас до будь-якої оплати.

“Всі повідомлення про притягнення до адмінвідповідальності не містять персональних даних, а тому не мають жодних юридичних наслідків, вони мають лише функцію інформування”, – каже Ярослав Жукровський.

А от з паркуванням біля тротуарів та на самих пішохідних юрист радить бути обережним. За такі речі штраф можна отримати цілком заслужено.

Є ще один цікавий нюанс. Зі слів Ярослава Жукровського, нерідко у містах є знаки, які забороняють паркування, але насправді вони непогоджені із Національної поліцією. Якщо вас змушують платити штраф, аргументуючи заборону на стоянку саме таким знаком, сміливо йдіть до суду.

Інша річ, що відкритої бази таких знаків немає. Тому і з’ясувати це можна виключно через запит до поліції.

Ярослав Жукровський каже, що судова практика показує – у більшості випадків суди є прихильними до водіїв, тому боятися суду не варто. А от щодо системи паркування, то вона у нашій країні все ж залишає бажати кращого. Бо, як наголосив юрист:

“Інспектори мають нести радість водіям”.