Як перевірити чи ваша пошта – тільки ваша: лайфхаки від керівника відділу інформаційної безпеки компанії SoftServe

Не ставитись параноїдально, але знати основні правила захисту в інфопросторі треба. Це рекомендація керівника відділу інформаційної безпеки компанії SoftServe Михайла Кропиви

Він розповів ази: правила, які допоможуть захистити приватні акаунти у соцмережах, як убезпечити себе від витоку інформації з електронної пошти і якому месенджеру надати перевагу. 

Насамперед, треба встановити другий фактор захисту акаунта. Покрокові інструкції дуже легко знайти у пошукових сервісах. 

“Це, напевно, таке основне правило, яке треба зробити вже і негайно кожному, в кого цього немає”, – наголосив Михайло Кропива в програмі “Інший погляд” на радіо ПЕРШЕ.

Що дає цей другий фактор захисту? Наприклад, хтось дізнається пароль і спробує зайти, скажімо, на ваш Facebook. На ваш телефон приходить запит, без підтвердження з якого зайти не вдасться. 

Ніколи не можна використовувати пароль електронної пошти в інших сервісах.  

Якщо, наприклад, ви використали цей пароль у службі доставки і в акаунті забита ваша ж пошта, то людина, яка це отримала, досить легко може це співставити і спробувати зайти на вашу пошту”.

Перевірити, чи не було витоків інформації з вашої пошти можна за допомогою сервісу haveibeenpwned.com. 

І останнє – найбільш безпечні месенджери.  

Я б не вдавався в якісь параноїдальні речі. Ну, ось я спілкуюсь зі вчителями по Viber. Багато батьків користуються Viber-групками. Ну, якщо уявити собі найгірший сценарій: хтось довідається розклад занять моїх дітей. Катастрофи з того не буде. Але якщо ви обмінюєтесь такою чутливою інформацією, то я би радив для таких цілей Signal. ”