Як протидіяти булінгу: школярів навчатимуть в You Tube та Tik Tok

YMCA створила онлайн відеокурс для школярів про методи боротьби з булінгом. 10 коротких відео розмістили на платформах You Tube та Tik Tok. Розповіді включають думки експертів, а також спираються на особистий досвід засновників проєкту, які натрапляли на факт цькування у школі.

Відповідно до дослідження ЮНІСЕФ 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років зіштовхувалися з проблемою булінгу; 24% дітей стали жертвами булінгу; 48% дітей нікому не розповідали про випадки булінгу; 44% школярів були спостерігачами булінгу, але ігнорували його, бо їм було страшно за себе. Більшість дітей булять за те, що вони виглядають, говорять, думають не так, як інші діти.

«У межах проєкту ми створили 10 коротких відеороликів, які містять поради для підлітків, як протидіяти булінгу. Відео буде цікавим також близьким дитині, котра потрапила під цькування однокласників, адже складно одразу зорієнтуватись куди бігти та до кого звертатись. Наші відео лаконічно пояснюють алгоритм дій, як вирішити конфлікт та попередити подальшу ескалацію конфлікту», – каже координаторка проєкту Оксана Савчук.

Відео 1: Що таке булінг? Поради протидії булінгу від журналістки Оксани Савчук та психологині Юлії Лебединської

Відео 2: Сила спостерігача: бачиш булінг – повідом!

Відео 3: Перечекати знущання під час булінгу – не можна! Чи можна перечекати знущання, якщо тебе булять?

Відео 4: Антибулінг: чому так важливо прийняти себе?

Відео 5: Відсутність протидії булінгу викликає звикання, або чому булер очікує вашої реакцію на його кривду.

Відео 6: Чи варто повідомляти у соцмережах, що тебе булять?

Відео 7: Карається законом: що робити, коли вашу дитину булять у школі?

Відео 8: Дівчаткам не треба носити спідниці, або чому одяг не причина для цькування?

Відео 9: Сторінка у соцмережі – не засіб для булінгу!

Відео 10: Останній урок для подолання булінгу: ніхто не зможе образити впевнену у собі людину.

Проєкт було створено на Лабораторії соціальних проєктів від YMCA торік за підтримки департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації. Він реалізується за грантові кошти у межах конкурсних проєктів Обласної програми «Молодь Львівщини» на 2021-2025 роки.

Фото:/ ілюстративне