Як сніг на голову: хто відповідає за небезпечні зимові вулиці

Що робити, якщо ви впали через ожеледицю чи вас травмувала брила снігу, яка обвалилась з даху. На кого скаржитись і хто має відшкодовувати завдану шкоду? 

А відповідати має балансоутримувач, – розповів юрист Ярослав Жукровський.  

“Балансоутримувач – юридична чи фізична особа, яка забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно зі законом”. 

Скидати сніг з дахів, чистити прибудинкову територію і посипати її, щоб не була слизькою – це безпосередній обов’язок балансоутримувача. Якщо така робота не виконується, тоді можна звертатись на  “гарячі лінії відповідальних органів міської ради чи конкретного балансоутримувача”. Найкраще робити це письмово. Також громадяни мають право звертатися до суду з позовом про відшкожуваня шкоди, “заподіяної майну чи здоров’ю внаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувача”.  

“Готуємо позовну заяву, додаємо докази (фото, відео з прив’язкою до конкретного місця, записи відеокамер). Також покази свідків,  виписки з медкартки чи довідки, а також чеки про придбання ліків або надання послуг з діагностування травм,” – розповів Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси”.

За його словами, у багатьох судових процесах балансоутримувачі говорять, що не вони винні, а сніг. Та попри це, у Львові є достатньо рішень про відшкодування шкоди. Зокрема, у минулому році львів’янка відсудила у балансоутримувача 18 тис. грн компенсації за зламану руку. 

Читайте також:

“Місця для паркування службових авто”. Коли такі обмеження законні і як це перевірити?

Кружляєте вулицею, щоб припаркувати автомобіль. Знаходите одне місце, але, виявляється, що й воно зайняте – на ньому дорожній конус. Знайома ситуація? Усі тонкощі довкола “закритих” паркомісць розповів Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ. 


За поширення “фейків” про коронавірус і не тільки: українські суди розглянули понад 500 справ

Штраф від 170 до 255 гривень або місяць виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку. Це можливе покарання за поширення “фейків” ( ст .173.1 Кодексу України про адмінправопорушення).