Як у львівських музеях “оживають” експонати (ВІДЕО)

Скрип стародавніх музейних сходів і тиша, яка вирує у залах – це ми зазвичай чуємо у музеях. Та відтепер ми не лише зможемо роздивитися експонати у форматі доповненої реальності , а й почути інформацію про них у навушниках смартфону. Так, ТОВ «SKEIRON», спільно з командою Львівського історичного музею, запустили інноваційний проєкт “Музей у 3D”.  Команда фахівців працює над створенням якісного мобільного застосунку, який дозволить побудувати новий зв’язок між музеями і потенційними відвідувачами.

Завдяки інноваційним технологіям, музейні пам’ятки (особливо ті, що знаходяться у фондах) стануть максимально доступними — їх можна буде роздивитися, ознайомитися з короткою історією і самотужки дослідити на ресурсі Sketchfab.

«Це насамперед можливість надати відвідувачу кращий доступ до пам’ятки. Дасть змогу роздивитися пам’ятку з усіх сторін, побачити деталі, які зазвичай неможливо побачити у звичній експозиції, у звичній вітрині»

Мирослав Побережний, завідувач Львівського історичного музею

Зараз триває оцифрування музейних експонатів. Команда працює над створенням 7-ми тематичних комплектів 3D-поштівок, до яких увійдуть 64 експонати з 10-ти локацій Львівського історичного музею: Кам’яниці Корнякта, Музею-Арсеналу, Палаццо Бандінеллі, Музею визвольної боротьби України, Музею історії Львова, Музею історії України, Музею історії науки і техніки, Музею «Літературний Львів поч. ХХ ст.» та Меморіальних музеїв Романа Шухевича і Євгена Коновальця.

«Ми скануємо експонати за допомогою фотогеометрії. Тобто використовуємо фотографію для того, щоб з максимальної кількості сторін зафіксувати цей об’єкт, аби потім, у відповідному програмному забезпеченні, ці фото об’єднати і створити 3D-моделі»

Юрій Преподобний, фахівець з оцифрування експонатів
Процес оцифрування експонату

Реалізація проєкту “Музей у 3D” дозволить зробити музейні пам’ятки більш доступними, стимулюватиме зацікавлення до музеїв та їхніх скарбів, сприятиме розвитку неформальної освіти у Львові та дасть можливість музеям долучитися до сучасних 3D-технологій і отримати додатковий прибуток завдяки продажу 3D-поштівок. Творці проєкту сподіваються у майбутньому масштабувати платформу на українські музеї в різних куточках країни.

Довідка

SKEIRON заснована 2016 року для збереження, популяризації та актуалізації об’єктів архітектурної та культурної спадщини України. За цей час команда реалізувала низку проєктів (“Кишенькове місто: Львів”, “Кишенькове місто: Чортків”, “Княжий Звенигород: від реального до віртуального”, “Відчуй Україну на дотик: Львів”) для того, щоб незрячі діти могли руками побачити архітектуру навколо них, долучились до порятунку і відсканували Тартаківський палац на Львівщині в проєкті “Тартаків & Тартак”.

Проєкт “Музей у 3D” реалізується ТОВ “SKEIRON” у партнерстві з Львівським історичним музеєм за підтримки Українського культурного фонду.

Дар’я Кучер