Як у Моршині вирішили вакцинувати від коронавірусу 70% населення

Моршин – невелике курортне містечко на Львівщині, з населенням трошки більше чотирьох тисяч. Зараз воно відоме завдяки мінеральним водам, втім найближчим часом його можуть назвати «маленьким Ізраїлем»! Більше про це дізнавалися журналісти Першого Західного.

У Моршині вперше в Україні вирішили вакцинувати від коронавірусу понад 70 відсотків мешканців». А це – майже 2 тисячі 500 осіб. Плюс тисяча працівників санаторіїв та готелів.

З такою ініціативою до прем’єр-міністра Дениса ШмигАля звернувся міський голова Моршина Руслан Ільницький.

Його ідея – це швидке створення колективного імунітету в місті. Хоче зробити це за два тижні. Й причин дві – безпека самих мешканців та можливість заробляти.

“Це я звернувся листом, у нас насправді у Моршині дуже складне фінансове становище у зв’язку з тим, що санаторії закриті. Ну, вони офіційно можуть працювати, але немає туристів. Це дуже сильно відбилося на нашому бюджеті, адже бюджетоутворюючі установи – це якраз і є санаторії. Ми маємо сьогодні навіть, на жаль, заборгованість по заробітній платі”, – пояснив мер.

Найбільший санаторій «Моршинкурорт» наприклад боргує міському бюджету 8 мільйонів гривень податків ще з минулого року. Ще до пандемії у Моршині пити цілющу воду й відпочивати приїжджало до п’яти тисяч туристів одночасно. Зараз – корпуси заповнені менше , ніж на половину.

Один з двох пунктів щеплення розгорнули саме на базі санаторію «Моршинкурорт». Тут вже почали вакцинувати мешканців Моршина.

Процес вакцинації – стандартний. Медики реєструють в базі, запитують про самопочуття. І вакцинують – до Моршина в рамках цього пілотного проекту вже доставили півтори тисячі доз вакцини. 500 – для мобільної бригади, решта – для стаціонарних пунктів.

Медики кажуть, переконувати містян вакцинуватися не довелося. Ще до початку пілотного проекту згідно з опитуванням понад 50 відсотків мешканців готові до щеплення. Наразі лікарі формують бази охочих.

Створити оазу здоров’я для туристів сподівають у Моршині вже через два тижні. Окрім того, в санаторіях стартують програми реабілітації для тих, хто вже перехворів ковідом.