Як врятувати людину, що тоне та не зашкодити собі

З початку літа традиційно стартує сезон купань. Але не всі люди знають правила відпочинку на водоймах або нехтують ними, хоча це дуже важливо. Тож як поводитися на невідомому Вам озері та як надавати першу допомогу людині, що тоне Радіо ПЕРШЕ розповіли фахівці.

Незважаючи на те, що на Львівщині є достатньо водойм, де дозволено купатися та де є рятувальники, люди все одно часто їдуть відпочивати на дикі, необлаштовані  пляжі. Перш за все на невідомому Вам місці, потрібно оглянути територію та дослідити глибину водойми.  Особливо це важливо, коли з вами є  діти.

“Наприклад, приїжджає сім`я на озеро і поки готуються до відпочинку, то діти можуть бути вже у воді. Це категорично заборонено. Коли ви приїхали до водойми, не пірнайте з берега не знаєте куди. Спочатку зайдіть, подивіться який брід, яка глибина”, – зазначив начальник центральної водолазної служби у Львівській області Роман Фіца.

Також не можна вживати спиртні напої, тому що тоді температура тіла піднімається, а вода на глибині не достатньо тепла, відповідно можуть виникнути судоми.

“Навіть при спеці +30 вода максимум прогрівається на два метри, а люди пірнають на глибину і до трьох. Тому їх спазмує і не завжди людина зможе кричати “на допомогу”, – додав Роман Фіца.

Якщо трапилось так, що людина тоне, а рятувальників поблизу немає, то пам’ятайте, що не можна витягувати її самостійно. Обов`язково потрібно щось подати: надувне коло, матрац чи просто палицю. Якщо подібних речей немає, то вже статистично доведено, що краще на безпечній для вас відстані зачекати коли людина потоне, а тоді її забирати. Потім потрібно перевірити дихання.

“Якщо дихання є, то людину потрібно повернути на бік і дочекатися приїзду швидкої. Хоча, як правило, дихання буде відсутнє, в такому випадку треба негайно розпочати серцево-легеневу реанімацію”, – повідомив інструктор курсів першої допомоги серцево-легеневої реанімації Григорій Мацишин.

Не можна витрясати воду з людини, оскільки наші легені – губчастий орган, і скільки б ви людину не трясли, вода з неї не вийде. І жодного результату не буде. Натомість треба проводити компресії на грудну клітку, в такий спосіб вода буде виходити і ми будемо качати серце. Статистично, швидкий початок серцево-легеневої реанімації часто дає позитивний результат вже на першій хвилині.

Відтак, не бійтеся надавати першу допомогу, бо людині, яка не дихає, зашкодити неможливо. І одразу викликайте швидку.

Зазначимо, наразі на Львівщині визначили 6 місць для відпочинку, які вже готові для купання. Це пляжі на міських озерах у Моршині, Золочеві та Перемишлянах; озеро поблизу с.Стрілки, пляж на рекреаційній водоймі Яворівського Національного природного парку та 7 пляжів на водоймі «Задорожнє».

Марта ЗАНЮК