Які зміни принесе весна для українців?

Зміна сезонів – це не лише зміна погоди. А й певні новації у різних сферах нашого життя.

З 1 березня окремі групи українських пенсіонерів отримають збільшені пенсії через індексацію. У середньому пенсії зростуть на 8,5-12%. Зокрема, це стосується пенсіонерів, які отримують пенсії за віком, за інвалідністю, у зв’язку з втратою годувальника та  вислугою років (це медпрацівники та вчителі, які мають стаж роботи за професією понад 30 років). До цього ж списку увійшли  військові строкової служби, які звільнені з військової служби та ліквідатори чорнобильської аварії.

З 1 березня українці зможуть перетнути кордон з Росією лише із закордонним паспортом. Водночас при в’їзді українців з Росії на Батьківщину Державна прикордонна служба здійснюватиме безперешкодний пропуск громадян і за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження.

Із 1 березня пільгові кредити на власну справу видаватимуть без застави. Держава планує запустити другу частину програми дешевих кредитів під 5-7-9% річних. У Міністерстві фінансів України сподіваються, що видача гарантій має збільшити кількість людей, які зможуть отримати кредит під низькі відсотки на старт власної справи.

Кредитні гарантії з 1 березня запрацюють в одному з банків-партнерів програми. Невдовзі у Мінфіні обіцяють, що такі гарантії можна буде отримати у всіх державних банках.

З 2 березня всі банки повинні представити на своїх веб-сайтах вичерпну інформацію про свої послуги. Зокрема, їх повну вартість, комісію, умови дострокового повернення та можливі штрафи в разі невиконання клієнтом зобов’язань. Більш того, з 2 червня на сайтах банків повинні з’являться калькулятори для розрахунку витрат і доходів від банківської послуги.

Так в уряді хочуть підвищити фінансову грамотність. Клієнти зможуть отримати повну інформацію про фінансову послугу, а значить – більш виважено підійти до вибору фінансової установи, а також оцінити переваги і недоліки запропонованих умов фінансової послуги.