Якщо гряде гроза: 10 основних правил поведінки

Цьогорічні грози у Львові наробили чимало лиха. Окрім підтоплень, поламаних дерев, пошкоджених автівок, негода забрали людські життя.

У програмі «Про здоров’я» Наталія Сохан поговорила з експерткою Департаменту охорони здоров’я з підліткової і шкільної медицини Оксаною Мороз про те, як правильно слід поводитись під час негоди, аби вберегтись від нещасного випадку.

1. Зачиніть усі вікна та двері. Стежте, аби не було протягу, він притягує кульову блискавку

2. Вимкніть усі електроприлади. Зберігайте спокій та здоровий глузд.

3. Якщо ви на вулиці, то найкраще заховатись в автомобілі. Але не в якому разі не паркуйте його під деревами чи великими масивними конструкціями, які можуть впасти. Вікна в авто також мають бути зачинені, антену слід зняти. Не продовжуйте рух під час сильної грози.

4. Не зупиняйтесь біля металевих парканів, веж, електроопор.

5. Не ховайтесь під деревами. Запам’ятате ті, які найбільше притягують блискавку: дуб, сосна, тополя та калина. Натомість найбезпечнішими є верба, клен та різні кущі.

6. Якщо ви перебуваєте у лісі, то сховайтесь під невисокими деревами. Не бігайте.

7. Якщо ви перебуваєте у полі, то знайдіть якесь заглиблення. Бажано, щоб воно було сухе, адже волога може притягнути блискавку. Не лягайте, присядьте. 

8. У жодному разі не відкривайте парасолю. У її металеві спиці може влучити блискавка.

9. Не користуйтеся мобільним телефоном. Краще одразу вимкніть його.

10. Не перебувайте під час грози на водоймі. Якщо негода застала вас на човні, старайтесь якомога швидше дістатись берега.