“За хорошу няню йде боротьба – вона сама обирає сім’ю,” –  Мар’яна Кашуба, керівниця агенції домашнього персоналу і клінінгу 

Більш ніж 10 років тому вона залишила редакторську справу і створила агенцію домашнього персоналу та клінінгу. Тепер допомагає людям у домашніх справах: організовує прибирання  помешкань, шукає дбайливу няню або доглядальницю для дідуся чи бабусі. Героїня програми “Люди” – львів’янка Мар’яна Кашуба.  

Ніколи не мріяла попрощатися “з графіком”. Просто настав момент у роботі, коли зрозуміла, що досягнула певної планки

Ви 15 років працювали у видавничій сфері, були редакторкою…

Так. Сантехніка, стоматологія, навчальна література  – тематики, з якими працювала.

Чому вирішили змінити професію? Процитую вашу фейсбук-сторінку: «З видавництва – у клінінг. Як біля 40 попрощатися з офісним графіком і розпочати власну справу, працювати в кайф 24/7». Як?

Як попрощатися? Я фактично ніколи не мріяла попрощатися “з графіком”. Просто настав момент у роботі, коли зрозуміла, що досягнула певної планки. Далі я не бачила себе у тій сфері. Крім того, у видавництві, де працювала, почалися фінансові труднощі. Моя співробітниця сказала: «Мар’яно, давай щось своє робитимемо. Будемо прибирати». У розумінні “займатись клінінгом, не прибирати самостійно”. Ми любили, щоб було чисто, а прибирати не надто любили. Почали вивчати цю тему: що таке клінінг, чим він відрізняється від прибирання. Зараз це розділяють: у клінінгових компаніях – клінери, а прибиральниця приходить додому. Ми вивчали цю тему, різноманітні словечка, буквально виписували їх. Зовсім були «нульові». Вивчили, які фірми є на ринку саме у Львові.

Який це був рік?

Це був приблизно 2010 рік. 

Цікаво, чи були тоді популярними клінінгові компанії?

Усе тільки починалось. Багато інформації було на російських сайтах. Це були тільки зародки. Ідея була такою: пилосмок, швабра, відро – і ми вже суперклінери. Проте, виявилось, що є багато нюансів. Власне, паралельно почали займатися пошуком нянь. І товаришка мені каже, що хтось зі знайомих потребує няню, пошукаймо.

Ви одразу визначились, що не будете виконавцями?

Ми одразу почали шукати помічників. Зрозуміло, що починали самі, адже мусили вивчити весь процес, але багатьом речам нас навчили наші працівники. Ми почали шукати няню, яку не знайшли, до речі. Але ми зрозуміли, що це – мегатема. Перших нянь шукали через оголошення, бо інтернет тоді був не надто хороший. Побачили справжніх нянь, фанатів своєї справи. Тоді ми просто прозріли – це така неймовірна тема, яка була мало розвинута. Мабуть, одна фірма займалась таким у Львові. Отож вирішили, що займатимемось клінінгом і пошуком нянь. Але водночас ми працювали у видавництві, поєднували ці роботи.

Ми намагаємося вирішити усі побутові проблеми і в цьому, напевно, є наша унікальність

У мене є знайомі, які хочуть розпочати власну справу, а є такі, які кажуть, що всі ніші вже зайняті. Що ви можете про це сказати?

Якщо так думати, то й не варто починати. Якщо погуглити, скільки фірм у Львові займаються клінінгом, то їх є близько сорока. Це професійні фірми, які мають працівників.

Можна весь Львів перемити.

Так здається. І це тільки ті, що мають свої сайти. Ми не беремо до уваги тих людей, які їздять зі своїм обладнанням та не рекламують себе. Якби ми так думали, то на цей ринок взагалі нема чого пхатися, бо всі місця вже зайняті. Є кілька фірм, які займаються підбором персоналу. Ми забезпечуємо весь спектр: клінінг, домашній персонал, навчаємо його. Ми намагаємося вирішити усі побутові проблеми і в цьому, напевно, є наша унікальність.

Чому відокремлюють клінінг від домашнього персоналу?

Бо клінінг – це зовсім інший вид послуг. Ми маємо своє обладнання, хімічні засоби. Клінери приїхали на об’єкт, зробили свою роботу і все. Зараз нечасто наймають прибиральниць, усе роблять домашні працівники – готують їжу, прибирають, прасують одяг. Вони не будуть щодня їздити на інший об’єкт. Це абсолютно різні люди з різними навичками. Наприклад, домробітниця чи прибиральниця, яка працює у кількох квартирах, до клінера не дотягує. Бо клінери займаються прибиранням після ремонту, квартирантів тощо. Це важка робота. Є багато нюансів: процес, свої хімічні засоби. Це зовсім інший вид прибирання.

Який попит у львів’ян на таких спеціалістів? З нянями зрозуміло – кожен сам вирішує, чи потрібна помічниця. А як щодо домашніх працівників?

Дуже великий попит і він зростає. В однокімнатній квартирі ще можна дати собі раду. А якщо це велике приміщення і є діти, то просто фізично не встигаєш. Щоразу більше людей відчувають цю потребу. Навіть якщо є гаджети – роботи-пилосмоки. Також потрібно готувати їжу, прасувати одяг. Доставка ж зараз працює. А є люди, які хочуть їсти вишукану їжу, спеціально для них приготовану. Приходить кухар, наприклад, двічі на тиждень, готує. Крім того, зараз дуже поширена робота з дому. Це теж одна з причин. Ми багато часу перебуваємо вдома, тож з’являється більше пилюки, одягу, готувати також потрібно. А купити продукти? Приємно, коли хтось це за тебе зробить. Можна замовити доставку, але це не те.

Ви розповідали, що набираєте та навчаєте персонал. Де ви здобуваєте ці знання? У ваших сферах постійно щось змінюється. Як ви встигаєте?

У мене є помічниця, яка ці зміни відстежує. Проходимо навчання, а вже згодом навчаємо персонал. Коли ми тільки починали, то клінери просто працювали. А зараз треба їм розповісти, які є засоби, що використовувати, щоб не знищити поверхню. Важливо не зашкодити, хай вже той бруд буде, а якщо пошкодиш – це дуже погано.

На своїй сторінці у соцмережі ви написали, що з часом навчились бачити своїх людей. Можете поділитися, як визначаєте, чи стоїть перед вами професіонал, людина, яка не обдурить та не нашкодить.

Ми перевіряємо людей. Наше завдання – влаштувати кожну людину, якщо вона нормальна, відповідальна та чесна. Людина може особисто мені не подобатись, але якщо вона влаштовує клієнтів – люкс. Я переважно з цими людьми спілкуюсь особисто, зараз у мене вже є помічники. Буває, що співбесіда триває півтори години. Важливо уважно слухати все, що людина говорить, розповідає про попередні сім’ї, свою родину, світогляд. З цим вона прийде в сім’ю клієнта. Зокрема, няня транслюватиме свій світогляд. Трапляється, що дитина проводить з нянею більше часу, ніж з батьками.

Важливо, щоб ми спочатку зрозуміли людину. Слухаю, певні моменти записую: що мене насторожило або захопило. В однієї з перших нянь, яка до нас приходила, ми запитували про попередню сім’ю. Вона з таким захопленням розповідала, які виставки, театри зі своїм вихованцем відвідували, і це було щиро. Звісно, ми телефонуємо до попередніх працедавців, перевіряємо інформацію. Вона може бути не зовсім моєю людиною, але це є справжня няня. Вона на своєму місці. Помітно, що людина горить своєю роботою.

Важлива зовнішність няні, мова, чітко висловлена думка, адже ваша дитина потім говоритиме, наприклад, «одьожки», «носочки»

З вашої розповіді я зрозуміла, що няня повинна мати досвід роботи.

Тут є тонкий момент. Перша робота мусить бути, бо звідки взяти досвід? Свої діти – це теж аргумент. Наприклад, є няні, які дітей не мають. А є мами з трьома дітьми, яких я б на гарматний постріл не підпускала до дітей. У нас зараз є молоді няні, які не мають своїх дітей, у них досвід мінімальний. Ми організували курси для нянь. Приходять також досвідчені працівниці, підвищують свою кваліфікацію. На курсах ви здобудете базові знання з педагогіки, психології, домедичної допомоги.

Під час занять я оцінюю, наскільки людина залучена до процесу, чи ставить питання, цікавиться. Наприклад, на курсах була жінка, яка вже має дитину, внуків, а досвіду роботи нянею немає. Проте є бажання, тож вона прийшла на курси. Було помітно, що це їй дуже потрібно, вона хоче працювати нянею. Ця жінка постійно ставила питання, виконувала усе домашнє завдання. До речі, вона зараз працює. Тепер здобуває досвід, базові знання є.

У мене є таке питання: я звертаюсь до вас з проханням, щоб ви знайшли мені няню та домашню робітницю. Як зорієнтуватися, хто може мені підійти, на що звернути увагу?

Починається підбір з того, що ми надсилаємо вам резюме, де є фотографія, загальна інформація, посилання на соціальні мережі. Тож ви вже маєте якесь перше уявлення. Я знаю їх і можу сказати, що ця жінка, наприклад, флегматична, а от інша – вулкан, балакуча. Це нюанси, про які ви не довідаєтесь з резюме. Можливо, що вам цього не скажуть попередні працедавці, бо, наприклад, няня була сама з дитиною. Чи няня ініціативна або безініціативна, пропускає повз вуха усі ваші побажання. Це ті речі, які я можу документувати.

Є люди, які не хочуть жодних коментарів та ухвалюють рішення самі на підставі резюме та співбесіди. Ми маємо перелік рекомендацій для проведення співбесіди. Надсилаємо їх кожному нашому клієнту. Насамперед потрібно звернути увагу на зовнішній вигляд. Щонайменше має бути все чисте, без надмірного макіяжу, 10-сантиметрових підборів.

Можливо, няня хоче справити враження?

Так, вона справляє враження – один раз. Зовнішність повинна відповідати роботі. Ви одразу бачите людину та уявляєте її біля вашої дитини. Також не варто забувати, що є чоловік. Важлива зовнішність няні, мова, чітко висловлена думка, адже ваша дитина потім говоритиме, наприклад, «одьожки», «носочки». Також у нас є перелік питань, які стосуються досвіду, причин звільнення з роботи.

Потрібно звертати увагу, як відгукуються про попередніх працедавців. Якщо усі погані, то й про вас колись так скажуть. Важливі також причини, чому розходилися з сім’єю, тривалість роботи. Чому часто людина змінює місце роботи? Не може бути, щоб всюди були настільки погані умови праці. Тобто, щось негаразд. Якщо людина непостійна, то це теж недобре. Няня у сім’ї має обов’язки, зокрема, до неї звикає дитина. Замінити її потім складно. Також раджу запитати, чому людина вирішила працювати нянею, а не, наприклад, менеджером. Крім оплати та любові до дітей, повинні бути якісь притомні аргументи, зацікавленість роботою.

Людина, яка просто хоче стати нянею, бо побачила оголошення, не обов’язково одразу матиме високу зарплату?

Та й не буде, ймовірно, за умови, що її візьмуть на роботу. Наприклад, я запитую чи няні навчаються. Все постійно змінюється. Буває, кажуть, що вже по 20 років працюють ще й мене навчити можуть. А я розумію, що її вихованці вже теоретично мають своїх дітей, покоління виросло. Усвідомлюєш, що все, що вона транслювала 20 років тому, те саме робитиме зараз. А нині є інші умови виховання, діти цікавляться зовсім іншими речами, технічний розвиток. Не можеш не йти з цим “в ногу” – не можеш бути нянею в такому разі, принаймні більшість сімей тебе на роботу не візьмуть. От я запитую в нянь, де вони вчаться, звідки дізнаються про нові тенденції у вихованні, крім сусідів і майданчика, звісно. 

Наприклад, зараз абсолютно новий підхід щодо введення прикорму. Не коли, а як його вводити. Мені батьки розповідають про певний вид прикорму. Запитую няню про цей прикорм, а вона не знає, але вона має в цьому питанні орієнтуватись. Також запитую, яким був робочий день няні у попередній сім’ї, чи вона відповідала за розвиток дитини, чи тільки погодувала, одягнула, помила та вклала спати. Може бути і так, і так. Треба розуміти, кого ви берете на роботу. Можливо, вам таке підходить, а, можливо, ви б хотіли, щоб вашу дитину вчили, розвивали.

Залежить від того скільки часу няня проводитиме з дитиною. Якщо це п’ять-шість годин на день, то потрібно розвитком займатись, а не тільки годувати і вкладати спати.

Переважно це цілий день, адже батьки працюють.

Чи дотримуються гендерного балансу у сфері нянь та домашніх працівників? У інших сферах ми боремося за права жінок, нянями ж працюють переважно жінки. Як почуваються чоловіки у ролі няні та домашнього працівника? 

Прекрасно. Було кілька випадків, коли ми шукали чоловіка-няню, але “вдень зі свічкою не знайдеш”.

А в чому «фішка»?

Переважно в тому, що люблять роботу з дітьми.

Маю на увазі, чому клієнти шукають саме чоловіків?

Наприклад, була клієнтка, розлучена. І це не єдиний випадок. Хочуть, власне, щоб чоловічу частину дитині дав саме нянь. Переважно хлопчики дуже тягнуться до чоловіків. Був ще такий випадок: пара вважала, що чоловіки більше схильні до розваг, вміють бавитись. Жінки закривають базові потреби, як і няні: переодягнути, погуляти, вкласти спати. А чоловік – це свято. Власне, дехто й хоче цього свята, креативності. У нас є чудовий нянь. Він свого часу працював у дитячому садку. Моя працівниця його там побачила, і ми його переманили до себе. Розповідала, що він йшов буквально обліплений дітьми, як мавпенятами. Він вміє поводитися з дітьми, мабуть, вроджене.

Людина сама має тримати свої межі, не дозволяти себе принижувати

До представників робітничих професій деколи ставляться зневажливо. Чи помічаєте ви, що відбувається зміна ставлення до цих людей?

Останніми роками, напевно, змінилось. Якщо ми говоримо про няню, то за хорошу няню йде боротьба – вона сама обирає сім’ю. Можливо, це не надто престижна робота, але дуже й дуже достойна. Траплялись випадки, коли зневажливо ставились до працівників, бувало, що вони плакали. Тут два варіанти: або терпиш, адже знаєш, що заробляєш гроші, або припинити співпрацю. Я – прихильниця останнього.

Ви якось захищаєте своїх працівників?

Ми маємо договори. Крім того, це залежить від того, як працівник себе сприймає. Ми навчаємо на курсах, що людина сама має тримати свої межі, не дозволяти себе принижувати. Якщо це повторюється постійно, то, можливо, потрібно змінити роботу. На щастя, вибір зараз є.

Все ж таки треба вміти за себе постояти.

Так. Це достойні професії, які добре оплачувані.

Якщо людина потребує такого професіонала, отже, вона не може сама впоратись. Треба ставитися з повагою до людини.

Був випадок, що клієнтка взагалі не віталася до домашньої працівниці. Треба розуміти, що ця людина дуже близька – вона пере твою білизну, перепрошую, або доглядає твою дитину, то як її можна зневажати? Крім того, транслюється таке ставлення дитині – вона може просто не слухатись няню. Наприклад, дитина може вирвати руку, коли переходитиме з нянею дорогу, бо вона щось не хоче. То може потрапити, не дай боже, під машину. Якщо трапиться така ситуація, то няня відповідатиме перед законом. Ми порадили їй звільнитись.

За що ви любите свою роботу і що у ній дратує?

Деколи може дратувати спілкування з людьми. Наприклад, пропонуєш різні варіанти, а людина відмовляється, навіть не спробувавши. Або є прекрасна сім’я, а ти не можеш їм запропонувати хороших працівників. Немає пазла, якого бракує. А люблю за те, що кожного разу є щось нове. Приємно, коли, наприклад, няні дякують, що ми знайшли хорошу сім’ю. Вони роками співпрацюють, потім підтримують відносини. Це бальзам на душу -те, заради чого варто працювати.