Закон про донорську кров в Україні: як це працюватиме?

Минулого тижня Верховна Рада наблизила Україну на крок ближче до європейських стандартів. Зокрема народні депутати проголосували за законопроєкт №3648 «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». «За» проголосував 251 депутат.

Одна із ініціаторів законопроєкту народна депутатка від фракції «Голос» Ольга Стефанишина наголошує, що такий документ Україні вкрай необхідний, оскільки законодавство у цій галузі не оновлювалось упродовж останніх 25 років. Сьогодні донорство в Україні базується на Законі України «Про донорство крові та її компонентів» ще від 23 червня 1995 року.

Новий закон України про донорську кров насамперед передбачає ліцензування усіх відповідних медичних закладів, а це є однією з вимог Угоди про асоціацію з Європейським союзом, зазначає Ольга Стефанишина.

«У нас немає ліцензування закладів, які працюють в системі крові з 2012 року. Тому усі центри крові працюють так як можуть, так як хочуть, не має загальних правил чи стандартів. Цей закон вводить чіткий стандарт і поняття «ліцензування». Також буде створено компетентний орган, який здійснюватиме ліцензування».    

Також буде створено Національний реєстр донорів крові в системі eHealth. Це потрібно для того, аби українці мали оперативний доступ до крові і найголовніше – цей реєстр унеможливить переливання інфікованої крові.

«Це потрібно для того, аби у нас була прозора донорська система і щоб був облік людей, які можуть здавати кров, а які мають протипокази: тимчасові або постійні. Всі центри крові стануть учасниками єдиної інформаційної системи. Тут можна буде ідентифікувати кожну окрему донацію, вести облік результатів тестування крові на всіх етапах (забір, зберігання, переливання). Також можна буде спостерігати за наслідками переливання», – розповідає Ольга Стефанишина.

Ще одна з основний норм, які прописує законопроєкт про донорську кров – донорство буде безоплатним. Витрати на придбання крові та її компоненти компенсуватиме Національна служба здоров’я. Зі слів Ольги Стефанишиної, безоплатне донорство має запрацювати у другій половині 2021 року. 

Крім цього, законопроєкт передбачає:

  • донорську кров перевірятимуть та контролюватимуть за євростандартами;
  • дозволяється бути донорами іноземцям та людям з тимчасовою посвідкою на реєстрацію;
  • експорт компонентів та препаратів крові стане можливим лише після повного забезпечення національної потреби.

Додамо, що аби цей закон почали втілювати у життя, його має підписати президент України. Перехідний термін, який встановлений для закону про донорську кров становить 5 років.

Принагідно до теми про донорство ми розпитали директора Львівського обласного центру служби крові Ярослава Дяківа, яка сьогодні ситуація з донорами на Львівщині.

«Кількість донорів зменшилася, але зменшилася і кількість хірургічних втручань. Ми майже повністю забезпечуємо всю службу крові області».  

За словами Ярослава Дякова, у середньому центр крові щодня відвідує від 30 до 40 донорів.

Нагадаємо, кров можна здати у Львівському обласному центрі служби крові на вул. Пекарській, 65. У будні дні з 8:30 до 13:00.

Також здати кров можна у лікарні швидкої медичної допомоги, що на вул. Миколайчука, 9. У будні дні з 9:00 до 12:00, у п’ятницю з 9:00 до 10:00 години.

Повний перелік закладів, де можна здати кров в Україні тут.

Про вимоги до донорів читайте за посиланням.