Замок у Старому Селі відтворять у 3D форматі

Найбільший замок Львівської області відсканували з усіх сторін.

За допомогою тисяч фотографій, зокрема, із дронів вдалося зафіксувати кожен сантиметр об’єкту.

Невдовзі фахівці створять його модель у форматі 3D. Це доволі нова методика для України. Та у Львівській ОДА вважають, що дуже перспективна. Адже використати зроблений матеріал можна не лише для промоції, а й для того, аби відслідковувати стан самого замку.

Тепер зробити точні заміри будівлі буде значно легше. І це буде спростить роботу реставраторів.

“Цифрова модель дає повну геометрію складного об’єкту з деталізацією, якої достатньо, аби виконати обмірні креслення і визначити втрати пам’ятки. Крім того, ми отримуємо універсальне 3D-зображення, з яким можна надалі працювати – можемо сформувати план території, побачити стан елементів, які, зазвичай, недоступні для огляду. Аби отримати такі результати традиційним методом, потрібно значно більше часу та зусиль дослідників. А у випадку таких масштабних замкових руїн, як у Старому Селі, цей метод фіксації є найбільш ефективним” – пояснив начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської ОДА Василь Петрик.

Додамо, замок у Старому Селі – одна з 16 пам’яток, які цього року відсканують у межах проєкту «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження». Створені 3D-моделі використають передусім для промоції цих об’єктів: буде надруковано спеціальний набір AR-поштівок, які розповсюджуватимуть безкоштовно. Навівши камеру смартфона на листівку та скориставшись додатком “PocketCityAR”, можна буде побачити 3D-модель кожної пам’ятки. Вони доповнять об’єкти культурної спадщини з Києва, Харкова, Львова, Чорткова та Одеси, які вже є у додатку.Проєкт «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження» ініціював департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, партнером є Інститут стратегії культури, а фінансову підтримку надав Український культурний фонд. Його основна мета – створення 16 програм ревіталізації пам’яток, під час розроблення яких архітектори та реставратори враховуватимуть думки експертів та представників місцевих громад.