Запасайтесь власною тарою і торбинками: пластикові пакети – платні

З 10 грудня в Україні починає діяти обмеження на обіг пластикових пакетів. Ввівши плату навіть за найтонші “кульочки” українців хочуть навчити менше ними користуватись, щоб у підсумку поліетилену менше потрапляло у смітник, а потім на звалище і в довкілля.

Виділяйте час – плануйте покупки і плануйте, яка тара вам для цього потрібна, – дає прості поради Ірина Миронова, екологиня, співзасновниця та голова громадської організації Zero Waste Lviv.

“У торгових мережах є багато варіантів багаторазових торбинок і я би рекомендувала запасатися такими торбинками. А, з іншого боку,  треба дуже ретельно планувати ваші покупки і походи в магазини… Яка вам тара потрібна? Чи контейнери багаторазові, наприклад, для риби та м’яса, кулінарії? Чи одноразові паперові пакети для хліба?… У мене, наприклад, є багато металевих контейнерів – вони найдружніші”. 

Гіршими за пакети “маєчки” може бути хіба поліетилен, який використовують знову і знову. На цьому наголошує Мирослав Гушул, який працює у відділі Санепідуправління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби Львівщини.    

“Пластикові пакети і тара вся – вона є одноразова. Тобто, її повторно не рекомендується використовувати. Полімери в процесі використання починають старіти…Під дією підвищених температур, повітря, ультрафіолетового опромінення ці властивості полімера погіршуються і утворюються такі речовини, які переходять, в першу чергу, в харчовий продукт і довкілля, і є небезпечними для здоров’я людей”. 

Не найкраща ідея “змити” чи попрати поліетиленовий пакетик. Бо буде той самий ефект “старіння полімеру”, а отже небезпека для здоров’я людини. 

Звичайно, є різні типи пакетів, відрізняється технологія і складники… Якщо все це узагальнити, то зловживання “кульочками у кульочках”, постійне повторне використання пластику може вплинути на центральну нервову систему людини, серце, мозок, печінку, імунну систему тощо. 

Обмеження з 10 грудня – перший етап у боротьбі з поліетиленом, який узаконила Верховна Рада півроку тому. “Кульочки” стають платними, в іншому випадку підприємців штрафуватимуть. Повна заборона на поліетиленові пакети буде за рік – з січня 2023 року.