Зеленський підписав закон про заборону практично усіх пластикових пакетів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону використання пластикових пакетів в Україні. Закон набуде чинності наступного дня після публікації. Водночас більшість статей закону почнуть працювати за пів року, а заборона на розповсюдження пакетів і покарання за це почне діяти через дев’ять місяців з моменту публікації закону.

Законом, зокрема, забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (крім біорозкладних) у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування. Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на такі пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які встановлює Кабінет Міністрів України.

Також передбачається обов’язкове маркування біорозкладних пластикових пакетів та встановлюються штрафи за порушення цих норм.

Покарання. Якщо заклади харчування, торгівлі чи надання послуг впіймають на розповсюдженні пластикових пакетів, їм загрожує від 8 500 до 17 000 грн штрафу. За повторне порушення закону впродовж трьох років: від 17 000 грн до 34 000 грн.

Крім того, згідно з законом, заборонено безоплатно розповсюджувати пластикові пакети. Штраф від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення упродовж трьох років – 8 500 грн.

Читайте також:

Депутати заборонили пластикові пакети

Верховна Рада вирішила заборонити в Україні використання пластикових пакетів. Але не цілком. За таке рішення проголосували 297 нардепів. Тож тепер не можна використовувати тонкі, надтонкі