Згорілий “Фенікс”: благодійники жертвують гроші

У страсну п’ятницю згорів Центр допомоги ветеранам АТО під назвою «Фенікс», що на вулиці Кульпарківській у Львові. Створили центр  небайдужі власним коштом. Там впродовж шести років волонтери фізично і психологічно лікували  військових, які повернулися з поля бою.  Врятувати будівлю від вогню не вдалося. Одна із версій пожежі –  підпал. Більше про це дізнавався “Перший Західний”,

Шість років тому волонтери буквально з нуля відремонтували стару занедбану будівлю на території Львівської психлікарні. Власним коштом облаштували для ветеранів АТО спортзал, гідромасажний кабінет та кімнату для релаксу. Тут реабілітологи і психологи повертали до життя тих, хто пережив вибухи і постраждав від пострілів. Завдяки роботі лікарів зміг спати без жахіть, позбувся болю і страху  – демобілізований військовий із 24-ої бригади Ігор Костів:

“В мене було дуже погано з тиском. Потім я вже хлопцям почав показувати як правильно робити. То як друга хата. Ми тут всі збираємось, якесь спілкування – воно набагато легше жити і після того йти до сім’ї”.

Проте  минулої  п’ятниці страшна звістка, що Центр реабілітації згорів, сколихнула військових та волонтерів. Спочатку спрацювала сигналізація на те, що розбили вікно. Опісля почав горіти дах будівлі.

“На момент прибуття вогнеборців до місця виклику частина даху була охоплена полум»ям. Внаслідок сильного задимлення вогнеборцям довелось працювати у спеціальних апаратах захисту дихання. О 15.20 хвилин пожежу повністю ліквідували”, – розповів Ігор Курус, шоловний фахівець сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області

На щастя центр реабілітації на карантині, тож всередині нікого не було і ніхто не постраждав. Та попри це майже усе майно, яке було вкрай необхідне для лікування військових згоріло.

“Ми будемо оцінювати збитки, як постраждала апаратура, оргтехніка, меблі, документація, звичайно всередині пошкоджжені стіни, треба буде робити  ремонт”, – пояснив Андрій Посікіра, керівник Центру допомоги ветеранам АТО «ФЕНІКС»

Поліція розглядає версію підпалу. Тож відкрили кримінальне провадження за статею 194-ою – умисне знищення або пошкодження майна.

“Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років, призначені експертизи”, – сказала Світлана Добровольська, речниця ГУ Нацполіції у Львівській області.

Сьогодні ж рятують те, що вціліло від пожежі, ті ж  волонтери. Збивають рештки даху, щоб накрити приміщення плівкою, і вже потім візьмуться  до ремонту.

Є надія, що Центр допомоги ветеранам АТО, як і птиця Фенікс таки постане із попелу. Лише за три дні благодійники пожертвували на рахунок «Фенікса» 55 тисяч гривень. Андрій Садовий на своїй сторінці у Телеграмі заявив, що готовий долучитись фінансово, щоб якнайшвидше відновити будівлю. А поки ремонт триватиме, працівники  Центру тимчасово надаватимуть допомогу ветеранам в іншому приміщенні.