Журналісти виграли у суді справу щодо перешкоджання їхній діяльності

Минулого року змінальну групу Першого Західного виштовхали зі супермаркету.

Права журналістів порушили у той час, коли вони висвітлювали суспільно важливу тему – дотримання правил карантину. Тоді, як за перешкоджання професійній діяльності журналістів передбачена кримінальна відповідальність.

Саме тому журналісти не залишили цю справу, а довели її до кінця. Написали клопотання, аби їх визнали потерпілими. Були на допитах, слідчому експерименті, з десяток разів їздили до Самбора, де й трапилася подія. На першому судовому засіданні слухали виправдання охоронця, який зсилався на те, що виконував вказівку керівниці магазину.

Згодом журналістів прямо в залі суду ображали і називали сепаратистами. 

“Незнайомі мені люди заходять. Дивлячись на їхній мікрофон, який в такому стані, я собі задавав питання – чи дійсно це є журналісти «Першого Західного»? “, – виправдовувався обвинувачений Андрій Бондаренко.

Тим часом відеоператор каналу пояснює:

“Отже, ми мали редакційні посвідчення, ми були штатними працівниками телеорганізації, ми мали повноваження у вигляді редакційного завдання, ми мали законне право перебувати в районі стихійного лиха, на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію, або вжиті медико-санітарні заходи, карантин”.

Врешті з дотриманням усіх процесуальних нюансів після року боротьби за справедливість журналісти отримали результат.

“Суд ухвалив, Бондаренка Андрія Анатолійовича визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою, статті 171 Кримінального кодексу України і призначити покарання у вигляді штрафу у розмірі 50 неоподаткованих мінімумів громадян, що становить 850 гривень”, – сказав суддя Самбірського міськрайонного суду Львівської області Ігор Казан.

Щоправда, адвокат Андрія Бондаренка вирішив подавати апеляцію.

Більше про це дивіться у сюжеті.