Жити чи вмерти: заньківчани ставлять гучну прем’єру

Жити чи вмерти? Такого вердикту чекає головний герой новели «Злодій». До хати Гьоргія вліз крадій, якого господар, захищаючи майно, покалічив. Винести доленосний вердикт незваному гостю мають сусіди. У Львові театр імені Марії Заньковецькою перед новим сезон ставить гучну прем’єру.

 «Ґазди п’ють, говорять і поводяться так, наче вони прийшли до сусіда допомогти заколоти свиню. Несумірність злочину і кари, холоднокровна жорстокість селян пояснюється тим, що для них злодій на рівні з худобою, бо не належить до спільноти та чужий. Їх обурює, що злодій цілує руку господарю хати, апелюючи тим самим до християнського співчуття, або ж, загалом, до універсального закону рівності всіх людей. Що переможе – здоровий глузд і милосердя, чи жорстокість у серцях та оковита, що забирає розум…», – йдеться в описі до вистави.

Долю злодія заньківчани вирішуватимуть на камерній сцені 4 та 5 вересня. Прем’єру вистави приурочили до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника. Саме його новели стали основою вистави.

Більше про виставу та новий театральний сезон слухайте у нашому подкасті: