78% українців вважають своєю рідною мовою українську

Про це свідчать результати опитування, яке провели Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова.

78% українців вважають своєю рідною мовою українську. 18% назвали рідною російську мову. На Заході та в Центрі майже абсолютна більшість відзначає, що українська є їхньою рідною мовою. У Південному регіоні 56% назвали рідною українську і 41% – російську. На Сході 59% рідною вважають українську і 34% – російську.

55% українців підтримують норму “мовного закону” про обслуговування українською мовою при збереженні можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. 21% таку норму не підтримує і ще майже 18% українців байдуже. 

Найбільше тих, хто висловився “за” обов’язкове обслуговування державною мовою, у Західному та Центральному регіонах – 74% та 62% відповідно. Водночас на Заході цей закон не підтримує 11% опитуваних, а в Центрі – 14%.

На Півдні та Сході України приблизно однакові частки тих, хто схвалює або не схвалює цю норму закону. На Півдні 33% респондентів підтримують, а 37% – ні, натомість на Сході 38% підтримують, а майже 33% – ні. В обох цих регіонах також близько 30% тих, хто не визначився зі своїм ставленням або кому байдуже.

Важливим чинником у ставленні до цієї норми закону є також політичні вподобання. Найбільше підтримують норму про обслуговування українською прихильники “ЄС” (74%), “Слуги народу” (64%) та “Батьківщини” (63%)

Довідково: Дослідження проводилося з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Загалом опитано 2019  респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. 

Читайте також: