Бюджет Львівщини-2022 буде вп’ятеро меншим від потреби, – Володимир Квурт

5 млрд. грн. з невеликим приростом. Власні доходи (податки і збори) – приблизно 3 млрд. грн. Плюс 2 млрд. грн. – державна субвенція. Це прогнозований бюджет Львівщини на 2022 рік. До обласних показників вже наближається, наприклад, бюджет Дрогобича. 

“Є очікування, що ресурс, який ми собі дозволимо витрачати на розвиток Львівщини є недостатній. На моє переконання, насправді нам цих коштів потрібно в 5-6 разів більше”, – розповів в “Кулуарах” голова бюджетної комісії ЛОР Володимир Квурт. 

Зараз змінилась “сама природа” формування бюджету. Раніше це була так звана “матрьошка” і кошти з держбюджету через обласний потрапляли в громади. Починаючи з 2021 року, 73 територіальні громади Львівщини мають прямі відносини з державним бюджетом. 

“На сьогоднішній день ми не конкуруємо з місцевими громадами за реалізацію якихось великих об’єктів. Функція обласного бюджету – це вирівнювання, це компенсації. Тобто, дати шанс громадам, які не стали на ноги, стати економічно спроможними”. 

На думку Володимира Квурта, у роботі над бюджетом необхідно вирівняти роль депутатського корпусу та обласної адміністрації. Адже зараз проєкт бюджету готує департамент фінансів Львівської ОДА, а депутати отримують вже готові цифри. “А коли ми маємо лише тиждень або два для того, щоб розглянути або прийняти цей важливий фінансовий документ області, то, відповідно, часто багато речей просто упускається”. 

Великі сподівання Володимир Квурт має на Бюджетний регламент, який підготувала його комісія і вже подала на розгляд депутатів. Документ якраз і має систематизувати роботу над бюджетом, налагодити співпрацю між депутатським корпусом Львівської облради та Львівською ОДА.  

“Ці стосунки повинні бути відкриті. Ми говоримо, що має з’явитися календар бюджетний, де весь рік розбитий на терміни: коли подаються і готуються зміни до бюджету; коли, зрештою, формується сам бюджет… Я вважаю, що профільні комісії повинні володіти цими цифрами”. 

Нинішній  “бюджетний діалог” між обласною радою та адміністрацією Володимир Квурт оцінює на “трійку” (за 10-ти бальною шкалою, – ред.). “Не через те, що немає бажання, а через те, що ми не систематизували наші відносини.”

Нагадаємо, бюджет Львівської області на 2021 рік становив 5 млрд. 134 млн. грн. Тобто, цифри, які прогнозують на 2022 рік, особливо не відрізнятимуться від цьогорічних. 

 

Читайте також: