Новації ЗНО-2021: до чого готуватися випускникам?

Український центр оцінювання якості освіти підготував для випускників 2021 року новації, які стосуються проведення зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації. Про деталі Радіо ПЕРШЕ розпитало директорку Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Ларису Середяк.

Наступного року вже традиційно випускники 11 класу здаватимуть державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Загалом учні можуть скласти ДПА з таких предметів: українська мова, українська мова і література, історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Водночас обов’язково випускники шкіл мають скласти чотири предмети ДПА, пояснює Лариса Середяк.

«Для ДПА у 2021 році здають чотири предмети. Кожен, хто хоче отримати документ про повну загальну середню освіту мусить скласти українську мову, математику, історію України або іноземну мову і четвертий предмет на вибір учня».

Учням, які складатимуть ДПА з математики оцінку (за шкалою 1-12 балів) визначатимуть залежно від рівня, на якому вони цей навчальний предмет вивчали. Це значить, що якщо математика була у школі профільним предметом, то виконувати доведеться і стандартну, і профільну частину тесту.

Одна з найголовніших новацій ЗНО-2021 року – це те, що освітяни розробили окремий тест з української мови. Тобто випускник самостійно вирішуватиме, який предмет ЗНО, а відповідно предмет ДПА – йому складати. Чи писати тест з української мови і літератури, чи писати тест лише з української мови. Приймати рішення треба виходячи з того, який тест із цих двох вимагає заклад вищої освіти до якого ви вступаєте.

«Якщо випускник школи вибере українську мову, то він отримає дві оцінки: за 12-бальною і за 100-бальною шкалою. А якщо учень обрав українську мову і літературу, то буде три оцінки: за 12-бальною шкалою з української мови і за 100-бальною шкалою з української мови, а також з української мови і літератури», – каже Лариса Середяк.  

Учасники ЗНО, які вже мають атестат, складатимуть ті предмети, які вимагатиме заклад вищої освіти. Тобто, якщо ви вступаєте на гуманітарну спеціальність, то математики у переліку не буде. Переважно для вступу виші вимагають три предмети ЗНО, або два предмети і творчий конкурс.

Нагадаємо, Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив графік проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році.


Теми: ,