Одружитись і розлучитись: як зробити це швидко

До весілля пара готується зазвичай доволі довго. Зрештою, і до розлучення також. Якщо раніше такі терміни людей влаштовували, то у сучасному світі з швидким темпом життя часто бувають випадки, коли процедуру треба максимально пришвидшити. Як швидко одружитись чи швидко розлучитись у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ розповів юрист Ярослав Жукровський.

Одружуємось

Традиційно ця процедура виглядає так: молодята ідуть до органів реєстрації цивільного стану, пишуть заяву, чекають місяць… Після цього знову приходять до РАЦСу, де їх одружують і видають документ, який це засвідчує.

Додамо, послуга ця є найдешевшою серед усіх адміністративних – лише 85 копійок.

“Якщо коротко, то берете коханого чи кохану, паспорти і ідентифікаційні коди, платите 85 копійок і через місяць ваш шлюб реєструють”, – каже Жукровський.

Можна до РАЦСу іти лише один раз. За умови, що ви і “ваша половинка” маєте електронні цифрові підписи. Тоді ви можете подати заяву онлайн, а прийти лише для того, щоб вас одружили і видали свідоцтво.

Однак уявимо, що у вас є нюанси. Наприклад, термінова поїздка тощо. У такому випадку вам на допомогу приде послуга, яка уже четвертий рік в Україні є пілотною і називається “Шлюб за добу”. Коштує вона дорожче – від 2 до 5 тисяч гривень. Проте не потрібно чекати цілий місяць, одруження відбувається одразу ж.

У Львові таку послугу надають в аеропорту, у Шевченківському гаю, КП “Подія 24/7”, на стадіоні “Арена Львів”, а віднедавна і у Палаці Потоцьких, що на вулиці Коперника.

Розлучаємось

Розлучитись можна також онлайн. Процедура така ж, як і подання заяви на одруження. Щоправда, трохи дорожча – 8 гривень 50 копійок. Але є три умови, за яких це можна зробити віддалено:

  • у подружжя немає спільних дітей;
  • дружина не є вагітною;
  • бажання розлучитись є спільними.

Розлучення також триває 30 днів, якщо це відбувається через РАЦС.

Якщо ж подружжя має дітей і майно, яке складно поділити, тоді розлучення відбувається виключно через суд. Судовий збір у такому випадку коштує понад 900 грн.

“І сама процедура буде довшою. Суд має право дати подружжю термін на примирення, цей процес може тривати і 6 місяців”, – каже Ярослав Жукровський.

І чим складніше подружжю поділити майно, тим довше триває процедура. Тому, вважає юрист, дуже хорошою практикою є укладання шлюбних договорів. Вони значно спрощують процеси. Проте ще не так сильно популярні в Україні, як за кордоном.

Читайте також: