Їдемо відпочивати: як правильно обирати турагента та не втратити гроші

У самому розпалі сезон відпусток. Якщо ви лише плануєте купувати путівку на море і вагаєтеся, аби у такий непевний час не прогадати і не втратити пристойну суму грошей, просто прочитайте ці поради.

Юрист Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси” на радіо ПЕРШЕ розповів, на що слід звернути увагу при покупці туру.

“Завжди обирайте туристичного агента і туристичного оператор з репутацією. Це має бути компанія, яка стабільно працює на ринку і має ліцензію”, – каже юрист.

І додає, що як туроператор, так і турагент повинні бути надійними і фінансово платоспроможними. Цей нюанс важливий при форс-мажорах, коли турист сподівається повернути втрачені гроші.

“Завжди уважно вичитуйте договори. Як правило, саме там ховаються усі особливості відповідальності”, – радить Ярослав Жукровський.

Юрист наголошує: перше, на що ви маєте звернути увагу у договорі, це те, що він має бути «про надання туристичних послуг». Це головна умова, яка дозволить вам вимагати відшкодування, якщо тур не відбудеться.

Траплялись випадки, коли клієнт підписував насправді документ, який називався «про надання інформаційно-консультаційних послуг». Тут уся відповідальності оператора чи агента – надати вам інформацію та консультацію. Нікуди вас відправляти він не зобов’язаний.

Відшкодувати гроші у такому випадку, пояснює юрист, вкрай складно.

“Якщо вас не влаштовують якісь послуги, вам варто це документувати. Лише так ви потім можете у судовому чи досудовому порядку довести, що вас обманули”, – пояснює Ярослав Жукровський.

А ще каже не боятись, що фірма, яка продала путівку, раптом збанкрутувала. Частіше для туриста це не є вироком:

“Шанси відшкодувати кошти є. Закон встановлює гарантії для туриста. Не може бути такого, що фірма збанкрутувала повністю і вона не поверне ці кошти. Звісно, не добровільно переважно, а через суд, та все ж гроші повернуть клієнтові”.

За словами Жукровського, судова практика – прогресивна. У цій сфері, зазвичай, закон все ж на стороні туриста. І переважну більшість позовів задовільняють.

Якщо, звісно, є вина саме того, хто путівку продав. Адже якщо ви не простежили за терміном дії свого паспорта чи іншими нюансами з власними документами, тоді вся відповідальність – саме на вас. У такому випадку, якщо не відбудеться тур, повернути усю оплачену вартість навряд чи вийде.

Турфірма апелюватиме до того, що авіаквитки вже придбані, а тому цю частину грошей повертати точно не буде.

“Верховний суд вважає, що якщо перед вильотом чи виїздом ви виявили проблеми з власними документами – то це лише ваші проблеми”, – наголосив Ярослав Жукровський.

Додамо, туристам варто знати і про те, що за тривалу затримку рейсу чи перенесення польоту на іншу дату туристи можуть отримати компесацію.

“Верховний суд наголошує, що оскільки квиток придбано вами або на ваше ім’я, то вступили у правовідносини з авіакомпанією. І тому вона повинна виконувати всі зобов’язання перед вами”, – каже Жукровський.

У такому випадку, людина має право звернутися до суду і отримати відшкодування. 

Читайте також: