Підліткові висипання: як зарадити?

Підліткові висипання. Нещастя з яким зіштовхуються мільйони молодих людей щодня. Ми розпитали професійну косметологиню Ольгу Козак, як зарадити цій біді.

За її словами, стан шкіри обличчя залежить від того, які зміни та процеси відбуваються в організмі людини. Дуже важливим є етап гормональних змін, які відбуваються у підлітковому віці, адже саме в цей період багато підлітків можуть зіткнутися з проблемами шкіри обличчя. Переважно це: підвищена жирність шкіри, розширені пори, чорні цятки, і запальні висипання, зокрема акне.

Коли з‘являються подібні неприємні симптоми, то передусім варто звернути увагу на питання гігієни шкіри. Ідеться про правильне щоденне очищення шкіри від надлишків шкірного сала, пилу, бруду, часточок, які накопичуються на шкірі за день.

«Обов‘язково вмиваємо обличчя за допомогою спеціального засобу  –  пінки, гелю або молочка та тонізуємо спеціальним лосьйоном для того, аби відновити PH та бар‘єр шкіри. Також можна користуватись спеціальними кремами для проблемної підліткової шкіри, які мають на меті захистити, зволожити та заспокоїти. Також можна раз у 7-10 днів робити спеціальні маски, які мають додаткову протимікробну, антисептичну та серборегулюючу дію», – радить косметологиня.

У жодному випадку не можна займатися самолікуванням, аби не загострити ситуацію. Те саме стосується і домашніх масок, які можуть тільки погіршити стан вашої шкіри. Також косметолог застерігає щодо використання ефірних олій, як засобів для лікування висипань.

«Зефірними оліями усім треба бути обережними. Такий засіб ми можемо використовувати хіба точково, тому що ефірні олії можуть спричинити зневоднення шкіри, порушення бар’єру  і зважаючи на те, що вони мають колагену властивість, вони можуть загострити висипання».

Обов’язковими правилами для підлітків є: щоденне правильне вмивання, дотримання правил гігієни шкіри та збалансоване харчування. Це допоможе покращити ситуацію та не допустити більш суттєвих проблем.

«Окрім догляду, важливим є аспект харчування: потрібно звести до мінімуму солодощі, газовані напої, фаст-фуд тощо. Це все дуже впливає на стан шкіри».

Далі, косметологиня наголошує, у жодному випадку не можна видавлювати прищі та чорні цятки, тому що так можна легко рознести інфекцію по всьому обличчю та спровокувати постакне чи навіть рубці.

Також треба бути обережними із маскуванням висипань.

«Дуже часто з появою висипань підлітки намагаються – це одразу замаскувати. Тут найголовніше правильно підібрати тонуючий засіб. Є багато професійних та аптечних лінійок, які будуть шкіру не так пошкоджувати, виснажувати та травмувати. Водночас важливо пам’ятати, що макіяж треба обов’язково дуже добре змивати і ні в якому випадку не лягати з ним спати, тому що в майбутньому  – це матиме серйозні наслідки».

Пам‘ятайте, що підліткова шкіра дуже делікатна та чутлива, тому будь-які засоби треба підбирати разом із вашим дерматологом або косметологом відповідно до індивідуальних особливостей шкіри.

Анастасія МЕЛЬНИК

Читайте також: