Шумите вночі? Тоді готуйте телевізор для конфіскації

Надто галасливі сусіди не дають спати чи нав’язливий звук болгарки заважає відпочинку у вихідний день? Якщо з шумними сусідами по-доброму домовитись не вдається – тоді є методи, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення і навіть Кримінальним кодексом. Про способи впливу розповів Ярослав Жукровський у новому випуску “Юридичних нюансів”.  

Відповідно до законодавства, гучна музика чи застільні пісні сусідів не мають заважати нашому відпочинку з 22.00 год і до 8.00 год. ранку. Ремонтні роботи заборонені з 21.00 год і до 8.00 год. ранку, а також у вихідні і святкові дні. 

“Якщо сусід у вихідний день хоче робити ремонт і роботи будуть дуже шумними, то він має запитати вашого дозволу. Якщо ви не заперечуєте – може шуміти. В іншому разі, ви маєте повне право викликати поліцію. Тоді складаємо протокол, справу передаємо в суд, отримуємо постанову про притягнення до адмінвідповідальності”. 

Передбачений за порушення тиші штраф –  85-205 грн. Окрім того, суд може конфіскувати телевізор чи іншу техніку, яка створювала шум.  Якщо порушником є магазин, кафе чи фірма по-сусідству, тоді для них покарання вже 850-1700 грн. 

Надто норовливих сусідів, які шумлять постійно і на зауваження не звертають уваги, можна приборкати за допомогою Кримінального кодексу України, статті 296. Треба збирати докази перевищення рівня шуму (ними може аудіозапис чи відеозапис, колективна скарга мешканців квартир).

Торік в Україні судами розглянуто близько 500 справ щодо порушення права на тишу. До відповідальності притягнуто приблизно 200 осіб.

Читайте також: