Врятуй життя: львів`ян запрошують здати кров та компоненти

Сьогодні, 14 червня, світ відзначає Міжнародний день донора. У цей день згадують про важливість переливання крові, адже ця процедура рятує життя багатьох важких пацієнтів. З нагоди цього львів’ян запрошують на донорство.

Охочих здати кров із благодійною метою завжди було небагато. Через коронавірус кількість донорів зменшилася ще більше. Та до кінця року Львівщина має вийти на свої нормальні показники –  це 60-70 донорів в день.

Принагідно до теми про донорство ми розпитали директора Львівського обласного центру служби крові Ярослава Дяківа, яка сьогодні ситуація з донорами на Львівщині.

«Буває 10 людей в день, буває 20, а буває і 100. Зараз в середньому так до 30 осіб. Хоча нам треба, щоб було десь 60-70. Це наша норма».

Також у Львові онкохворим дітям, які проходять курс хіміотерапії, потрібні тромбоцити. Вони зараз у світі на вагу золота. Потреба у тромбоцитах може бути кожного дня. Як правило, їх вливають одразу ж після здачі, оскільки вони не можуть довго зберігатися. Благодійний фонд «Із янголом на плечі» закликає людей для активнішої здачі тромбоцитів, адже зараз їх дуже мало.

 «В нашій базі є 300 донорів тромбоцитів, які періодично здають дітям тромбоцити. З початку року для 42 дітей 130 донорів здали кров і тромбоцити», – розповіла координаторка фонду Лариса Кісь.

Вимоги до охочих здати кров:

У Львові кров можна здати у: Львівському обласному центрі служби крові на вул. Пекарській, 65. У будні дні з 8:30 до 13:00. У лікарні швидкої медичної допомоги, що на вул. Миколайчука, 9. У будні дні з 9:00 до 12:00, у п’ятницю з 9:00 до 10:00.

Обов’язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу – це паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

Повний перелік закладів, де можна здати кров в Україні тут.

Детальніше про те, як підготуватися до здавання крові за посиланням.

Вікторія МИСАК

Читайте також: