За поширення “фейків” про коронавірус і не тільки: українські суди розглянули понад 500 справ

Штраф від 170 до 255 гривень або місяць виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку. Це можливе покарання за поширення “фейків” ( ст .173.1 Кодексу України про адмінправопорушення). 

Нюанс – йдеться про поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. “Фейки” про перекриття руху транспорту чи його зупинку; радіаційні та інші викиди; зараження питної води; пандемію. Неправдиві чутки такого змісту можуть викликати паніку, – навів приклад юрист Ярослав Жукровський. 

“Практично до недавнього часу ця стаття (ст .173.1 Кодексу України про адмінправопорушення, – ред.) застосовувалась дуже рідко, але все змінилось в умовах карантину та пандемії. Поліція та СБУ почали цілу кампанію боротьби з тими , хто поширює неправдиву інформацію, яка викликає серед населення паніку”. 

Притягнути до відповідальності можуть за “фейкові” повідомлення у соцмережах, за публічні неправдиві виступи, поширення листівок із “брехнею” тощо. Інформацію аналізують представники поліції чи СБУ, складають протоколи і подають до суду. 

Обов’язок довести вину порушника безпосередньо покладається на того, хто складає такий протолок… Найголовніше – це докази. Це фактичні дані, а не якісь там припущення”, – наголосив Ярослав Жукровський у програмі “Юридичні нюанси”. 

За його словами, зараз у Єдиному державному реєстрі судових рішень можна знайти понад 500 постанов по ст. 173.1. Кодексу України про адмінправопорушення. Тобто, вже є більш ніж 500 судових рішень щодо поширення “фейків”. 

Читайте також:

Розбили банку у супермаркеті: чи платити

Від неприємної випадковості у магазині чи супермаркеті ніхто не застрахований. Можна пошкодити товар, вибираючи необхідне з вщент набитої полиці. Можна банально зачепити сумкою піраміду з


Виконавчі служби не мають права накладати арешт на зарплатні картки, бо вони “спеціальні”

Хочете продати/купити авто чи квартиру, а на прийомі у нотаріуса виявляється, що ваше майно арештовано. Що робити у такому випадку, а також, що не підпадає під арешт? Деталі розповів Ярослав Жукровський  у черговому випуску програми “Юридичні нюанси”. 


Що таке мобінг і як з ним боротись?

Образи, моральний тиск, висміювання. Створення незручного графіка роботи, зменшення премій, колективне приниження. Все це приклади мобінгу (від англ. mob – натовп) – цькування на роботі.